STAznanost

Primož Poredoš razvil koncentrator za hlajenje naprav brez rabe električne energije

Ljubljana, 16. aprila - Primož Poredoš z ljubljanske Fakultete za strojništvo je s sodelavci razvil koncentrator na osnovi posebne metode, ki omogoča hlajenje stavb in naprav brez rabe električne energije. Koncentrator izkorišča hlad vesolja in s tem omogoča okolju prijazno, učinkovito in trajnostno hlajenje naprav, ki so veliki porabniki električne energije.

Ljubljana. Koncept koncentratorja hladilne energije s sevalnim hlajenjem z nebom, ki služi kot oddajnik energijsko bogatih elektromagnetnih valov v vesolje. Foto: Primož Poredoš

Ljubljana.
Koncept koncentratorja hladilne energije s sevalnim hlajenjem z nebom, ki služi kot oddajnik energijsko bogatih elektromagnetnih valov v vesolje.
Foto: Primož Poredoš

Ljubljana. Primož Poredoš s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani je s sodelavci razvil koncentrator na osnovi metode AsymSkyCool, ki omogoča hlajenje stavb in naprav brez rabe električne energije. Foto: Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani

Ljubljana.
Primož Poredoš s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani je s sodelavci razvil koncentrator na osnovi metode AsymSkyCool, ki omogoča hlajenje stavb in naprav brez rabe električne energije.
Foto: Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani (UL), se z naraščajočimi zahtevami po učinkoviti in trajnostni porabi energije raziskovalci in industrija intenzivno posvečajo iskanju inovativnih rešitev za hlajenje naprav, stavb in infrastrukture brez rabe električne energije, predvsem pa iščejo načine, s katerimi bi prispevali k zmanjšanju ogljičnega odtisa industrije in gospodinjstev.

Novo razviti koncentrator na osnovi metode AsymSkyCool pa predstavlja pomembno prelomnico v raziskovanju pasivnih načinov hlajenja. Izkorišča namreč izredno nizke temperature globokega vesolja, pri čemer lahko doseže tudi do minus 15 stopinj Celzija glede na okolico, in omogoča izboljšano koncentriranje in usmerjanje proizvedene hladilne energije proti določenemu viru toplote, kot so LED-luči, električni motor, baterije, ki so tudi veliki porabniki električne energije.

Pri tej metodi je vir toplote preko večje površine z zelo visoko toplotno prevodnostjo povezan z dnevnim sevalnim materialom, ki ima pomembno vlogo pri pasivnem hlajenju stavb in površin na temperature, ki so nižje od okoliškega zraka. Zasnovan je namreč tako, da minimalno absorbira sončno sevanje in toploto iz atmosfere, med tem pa učinkovito oddaja toploto v hladno vesolje. Celoten kompleks AsymSkyCool metode tako omogoča prenos toplote iz manjšega vira toplote proti večjemu in hladnejšemu območju.

Eksperiment so Poredoš, sodelavci fakultetnega Laboratorija za okoljske tehnologije v zgradbah in raziskovalci inovacijske ekipe ITEWA Univerze v Šanghaju izvedli na različnih geografskih lokacijah - v Ljubljani, Šanghaju in Kunmingu - kar po njihovih navedbah dokazuje zmogljivost metode pri zelo različnih temperaturnih pogojih in pogojih vlažnosti. Študija se zato pomembno razlikuje od prejšnjih, ki so se zanašale na omejen nabor podatkov iz ene lokacije in ocenjevale njeno delovanje pod vplivom minimalnih sprememb pogojev v okoliškem zraku.

Po besedah Poredoša so eksperiment izvedli z večdnevnim hlajenjem visokoenergijskih LED-luči v zunanjem okolju. Pridobljeni rezultati, ki so jih objavili v reviji Energy & Environmental science, so po njegovih besedah presegli vsa pričakovanja, saj se je pristop na osnovi koncentracije hladilne energije izkazal za veliko boljšega v primerjavi s postopkom aktivnega hlajenja, ki je bil osnovan na razširjeni površini in ventilatorjem.

Prilagodljivost metode so preizkusili tudi v manj ugodnih pogojih okolice, saj na zmogljivost sevalnega hlajenja močno vplivajo sončno sevanje, količina vodne pare v atmosferi ter oblačnost. "S tem smo dokazali robustnost te metode v številnih pogojih delovanja, na katere naletimo v realnem okolju," je dejal Poredoš.

Čeprav je raziskava prikazala zelo obetaven koncept visokoučinkovitega in pasivnega hlajenja naprav, ki so veliki porabniki električne energije, si želijo raziskovalci v prihodnosti razviti še močnejši koncentrator, ki bo omogočal nove pristope k brezogljičnemu hlajenju energetsko intenzivnih sistemov, kot so veliki kompleksi rastlinjakov, termoelektrarn in celo jedrskih reaktorjev.