STAznanost

Na Festivalu hrane za možgane o meniju prihodnosti in trajnostnih prehranskih sistemih

Ljubljana, 18. aprila - Univerza v Ljubljani, Institut Jožef Stefan in Kemijski inštitut med 23. in 25. aprilom pripravljajo Festival hrane za možgane. Na dogodkih v sklopu festivala bodo različni strokovnjaki na področju prehrane spregovorili o aktualnih družbenih vprašanjih in izzivih vzpostavljanja trajnostnih prehranskih sistemov, so sporočili z univerze.

Po besedah rektorja Univerze v Ljubljani (UL) Gregorja Majdiča sta prehrana in prehranska varnost med najpomembnejšim temami, saj je prehrana nujna za naše preživetje. To dejstvo se po njegovih navedbah pogosto izkorišča v različne namene, od prodaje različnih prehranskih dopolnil z vprašljivo vrednostjo, priporočil različnih diet, ki brez znanstvenih dokazov obljubljajo marsikaj. Vprašanje prehrane je pomembno tudi v luči podnebnih sprememb, opozarja. "Zato je nujno, da poslušamo in upoštevamo znanost in znanstvena dognanja ter ne verjamemo vsemu, kar preberemo na družbenih omrežjih, kritično pa moramo presojati tudi objave v tradicionalnih medijih," je dejal.

Prorektorica UL za področje prenosa znanja, digitalizacije in trajnostnega razvoja Maja Klun poudarja, da morajo biti ravno visokošolske in znanstvenoraziskovalne inštitucije soustvarjalke in aktivne promotorke trajnostnega razvoja. Ravno zato so se pri organizaciji festivala, ki bo potekal v tednu, ko v Sloveniji obeležujemo dan brez zavržene hrane (24. april), združile UL, Institut Jožef Stefan (IJS) in Kemijski inštitut (KI).

Kot so v sporočili za javnost zapisali na UL, se bo Festival hrane za možgane: o meniju prihodnosti z znanstvenicami in znanstveniki v torek pričel z brezplačno delavnico za študente UL, na kateri se bodo lotili praktične priprave obrokov in se seznanili z nasveti za preprečevanje nastajanja in zmanjševanje zavržene hrane ter drugimi uporabnimi kuharskimi nasveti.

Delavnici bo v Kinu Bežigrad sledil znanstveni slam, na katerem bodo raziskovalci UL, IJS in Kemijskega inštituta na poljuden način predstavili tematsko raznolike raziskave in dosežke s področja trajnostnosti in prehrane.

Pomembnost raziskav in inovacij na področju hrane in trajnosti poudarjata tako direktor IJS Boštjan Zalar kot direktor KI Gregor Anderluh. Slednji meni, da so "raziskave in inovacije ključnega pomena pri oblikovanju ustreznih tehnologij, dobrih praks in politik, ki prispevajo k odpornejšim in bolj vzdržnim globalnim prehranskim sistemom, ki bodo zadostili potrebam razvijajoče in spreminjajoče se družbe".

Tekom festivalskega programa se bodo zvrstile tudi številne okrogle mize. V sredo bodo govorci v sklopu Alumniteke podali kritične razmisleke o trajnostnih prehranskih sistemih in med drugim odgovarjali na vprašanje, koliko lahko k trajnostnemu razvoju prispeva posameznik in njegove prehranjevalne navade?

V četrtek bodo najprej razpravljali o tem, kako o trajnostnem in zdravem prehranjevanju razmišljati v času agroživilskih inovacij, podnebnih izzivov ter ob vse glasnejših razpravah o alternativnih virih in načinih prehranjevanja. Sledila bo okrogla miza o okoljskem odtisu in omejitvah pridelave in predelave hrane ter o okoljskih politikah in prehranski varnosti. Festival pa bo zaključila okrogla miza na temo hrane v različnih življenjskih obdobjih.

Festival omogoča Zveza EUTOPIA, zavezništvo desetih evropskih univerz, katerega članica je tudi UL.