STAznanost

Slovenska najstnika na tekmovanju mladih naravoslovcev v Turčiji prejela priznanji

Ljubljana, 26. aprila - Slovenska najstnika Katja Halilovič in Gregor Bokal sta na 30. tradicionalnem tekmovanju mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti (ICYS) v turškem Izmirju osvojila drugo in tretje mesto v svojih kategorijah in prejela priznanji. Na tekmovanju je sodelovalo 115 naravoslovcev, starih med 14 in 19 let iz 15 držav.

Tekmovanje mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti je v turškem Izmirju potekalo med 21. in 26. aprilom, pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije pa se ga je udeležila tudi tri članska slovenska ekipa pod vodstvom koordinatorke Vesne Fabjan, so sporočili iz zveze. Slovenska ekipa raziskovalcev naravoslovcev je bila izbrana na podlagi rezultatov državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije.

Mladi naravoslovci so svoje naloge in plakate predstavili pred mednarodno komisijo strokovnjakov ter odgovarjali na njihova vprašanja.

Dijakinja Gimnazije Bežigrad Katja Halilovič je za svojo nalogo Ali lahko vensko trombozo diagnosticira vsakdo? v kategoriji naravoslovne znanosti prejela bronasto priznanje za zagovor raziskovalne naloge in osvojila tretje mesto za predstavitev plakate naloge.

Za predstavitev plakata svoje naloge Primerjava genetskega algoritma in spodbujevanega učenja pri računalniškem iskanju strategije igre Nim je drugo mesto v kategoriji računalništvo osvojil učenec Gregor Bokal iz Osnovne šole Alojzija Šuštarja.