STAznanost

Kitajski astronavti po šestih mesecih znova na Zemlji

Peking, 30. aprila - Trije kitajski astronavti so se po šestih mesecih vrnili na Zemljo s svoje misije na vesoljski postaji Tiangong. Vesoljska kapsula s tajkonavti je v torek zvečer po krajevnem času pristala v severni kitajski provinci Notranja Mongolija, je poročala kitajska televizija. Na vesoljsko postajo pa je pred dnevi že prispela nova kitajska posadka.

Tričlanska posadka je konec oktobra lani na plovilu Shenzhou-17 poletela proti vesoljski postaji Tiangong, v slovenskem prevodu Nebeška palača, da bi na njej opravila vzdrževalna dela. Ta so bila potrebna, ker so leteči vesoljski odpadki poškodovali vesoljsko postajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To je bila najmlajša posadka doslej, ki je opravila polet na vesoljsko postajo, saj je bila povprečna starost njenih članov le 38 let.

Na vesoljski postaji jo je prejšnji petek zamenjala tričlanska posadka misije Shenzhou-18, ki bo v vesolju ostala približno šest mesecev, v tem času pa bo izvajala različne poskuse in vesoljske sprehode, je sporočila kitajska vesoljska uprava.

Kitajska je v prizadevanjih, da bi v vesolju dohitela ZDA in Rusijo, v svoj vesoljski program v zadnjih letih vložila milijarde evrov. Do leta 2030 si Peking želi človeka poslati tudi na Luno.