STAznanost

Raziskovalci znova vabijo k sodelovanju pri raziskovanju progastega goža

Koper, 7. maja - Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo po prvi uspešni akciji ljubiteljske znanosti pred štirimi leti znova prosijo za pomoč pri informacijah o pojavljanju plazilca progastega goža. Akcija poteka tako, da prebivalci in obiskovalci območja Nature 2000 Slovenska Istra ob morebitnem srečanju s tem plazilcem posnamejo fotografijo ali video.

Morda kdo najde celo staro goževo obleko, poimenovano lev. Posnetke je treba nato posredovati na naslov alenka.zunic-kosi@nib.si, telefon pa je 059 23 27 74. Ob tem si je treba zapisati, kdaj in kje smo žival srečali, ter opisati še kakršne koli posebnosti, ki bi bile lahko zanimive za raziskovalce. Ti s terenskimi popisi kljub plazilčevi velikosti težko zaznajo njegovo navzočnost. Sodelujoči s posredovanjem podatkov prispevajo k boljšemu poznavanju razširjenosti in biologije te živali ter njenemu ohranjanju v Slovenski Istri.

Progasti gož je plašni velikan iz družine gožev. Ljudem je popolnoma nenevaren. Prepoznamo ga po štirih temnih vzdolžnih progah na sivem ali svetlo rjavkastem hrbtnem delu telesa ter po stranski temni progi za očmi. Mladiči pa so drugače obarvani. Prepoznamo jih po vzorcu temnih, pogosto črno obrobljenih širokih lis na hrbtni in bočni strani telesa, so sporočili organizatorji akcije.

Samice progastega goža lahko v dolžino merijo tudi do 260 centimetrov, samci pa so nekoliko manjši in zrastejo do 160 centimetrov. Kače iz družine gožev so sicer navzoče po vsej Sloveniji. So koristne sosede naših vrtov, saj se prehranjujejo z malimi glodavci, kot so miši in voluharji.

Območje Nature 2000 Slovenska Istra ima s toplim in suhim okoljem odlične pogoje za progastega goža. Raznoliko kmetijsko krajino sestavljajo gozdovi, suhi travniki, žive meje in suhozidi. Progasti gož se pojavlja tudi v bližini vode in je kljub svoji velikosti dober plavalec. Ko so leta 2020 prvič izvedli akcijo ljubiteljske znanosti Išče se progasti gož, so pridobili zelo koristne podatke o tem plazilcu. S pomočjo informacij prebivalcev in obiskovalcev Slovenske Istre so našli pet različnih osebkov, med njimi tri odrasle in dva mladiča. Več kot 20 ljudi je posredovalo fotografije in video posnetke.

Akcija poteka v LIFE integriranem projektu za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji, organizirata pa jo partnerja Nacionalni inštitut za biologijo in Zavod Štirna.