STAznanost

Ponovno preložili prvi polet Boeingovega vesoljskega plovila s posadko

Cape Canaveral, 15. maja - Zaradi tehnične napake so v torek ponovno preložili prvo izstrelitev Boeingovega vesoljskega plovila Starliner s posadko na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je sporočilo podjetje. Kot je dodalo, bo naslednji poskus izstrelitve s Floride 21. maja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Misija z visokimi vložki je bila odpovedana že prejšnji teden, ko sta bila dva astronavta pripravljena na polet, vendar pa so inženirji odkrili težavo z ventilom, ki uravnava tlak tekočega kisika na raketi Atlas V, s katero naj bi Starliner poletel v orbito.

Napako so odpravili in določili nov datum izstrelitve 17. maja, nakar se je pojavila nova težava. Iz servisnega modula Starlinerja, v katerem so instrumenti za nadzor in upravljanje, je uhajal helij.

"Helij se uporablja v pogonskih sistemih vesoljskih plovil, da se pogonski motorji lahko zaženejo in ni gorljiv ali strupen," je sporočil Boeing.

Astronavta Butch Wilmore in Suni Williams sta se vrnila v Houston, kjer se ekipe ukvarjajo z odpravljanjem nove napake, nakar naj bi se vrnila na Florido.

Misija se že več let sooča z zamudami in prihaja v težkih časih za Boeing, ki se sooča s krizo glede varnosti potniških letal.

NASA računa na uspeh Starlinerja, s katerim želi prevažati posadke na ISS. To od leta 2020 za Američane opravlja zasebno podjetje Elona Muska SpaceX, ki je nadomestilo prevoze z ruskimi raketami po upokojitvi raketoplanov.