STAznanost

Murska Sobota gosti srečanje mladih raziskovalcev Slovenije

Murska Sobota, 20. maja - Na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota se bo odvilo 58. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Sodelujoči osnovnošolci in srednješolci bodo predstavljali in zagovarjali svoje raziskovalne naloge. Danes bodo predstavili tudi rezultate nalog, razglasili pa jih bodo junija na slovesnosti v Ljubljani.

Na zaključno srečanje, ki bo danes v Murski Soboti, se je uvrstilo 231 raziskovalnih nalog, ki jih je pod vodstvom 323 mentorjev izdelalo 230 osnovnošolcev in srednješolcev iz vse Slovenije. Mladi so letos pripravljali naloge z 21 različnih področij. Z raziskovalnimi nalogami nadgrajujejo in dopolnjujejo znanje, ki ga dobijo v šoli, hkrati pa se učijo metod raziskovanja. Na srečanju svoje delo predstavijo strokovnjakom.

Po Sloveniji vsako leto poteka 16 mestnih in regijskih srečanj, na katerih se zbere več kot 2000 mladih raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol, ki predstavijo približno 1000 nalog, pri katerih jim pomaga več kot 900 mentorjev. V prvem krogu državnega tekmovanja je letos sodelovalo 910 osnovnošolcev in srednješolcev s 514 nalogami.

Slovesna razglasitev rezultatov bo 2. junija v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer bodo podelili priznanja in nagrade zlatim nagrajencem s tekmovanj.

Srečanje organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije.