STAznanost

V finalu prvega Arnesovega HackathONa je izzive reševalo 40 študentov iz vse Slovenije

Portorož, 20. maja - V Portorožu je v sklopu konference Dnevi slovenske informatike potekal drugi krog prvega Arnesovega HackathONa. V finalnem krogu se je pomerilo 40 študentov iz vse Slovenije. Prvo mesto je zasedla ekipa IDealni Scenarij z rešitvijo za upravljanje, deljenje in izkoriščanje podatkov brez tveganja na področju varnosti ali zasebnosti.

Na prvem Arnesovem vseslovenskem HackathONu pod sloganom "Z odprto znanostjo sooblikuj prihodnost" se je v reševanju aktualnih in pomembnih tematik pomerilo več kot 70 študentov iz vse Slovenije, od katerih se je 40 najboljših uvrstilo v finalni krog, so sporočili organizatorji.

Med 10 ekipami je zmagala ekipa z imenom IDealni Scenarij. Predstavila je rešitev za učinkovito upravljanje, deljenje in izkoriščanje podatkov brez tveganja za varnost, zasebnost ali suverenost podatkov. Njihov sistem standardizira in regulira način upravljanja, deljenja in izkoriščanja podatkov, kar odpravlja obstoječe ovire za učinkovito izmenjavo in uporabo podatkov ter omogoča posameznikom, podjetjem, raziskovalnim organizacijam in vladnim institucijam raziskovanje novih priložnosti, ki jih prinaša sodobna tehnologija, so o njihovi rešitvi zapisali v sporočilu za javnost.

Na drugo mesto se uvrstila ekipa Kenguruji, ki so v 24 urah izboljšali poplavni napovedni model, s pomočjo katerega so ustvarili nove poplavne karte Slovenije, podatke primerjali z obstoječo protipoplavno infrastrukturo in podatke ocenjene višine vode glede na vremensko napoved prikazovali na spletni strani.

Tretje mesto so na tekmovanju osvojili člani skupine Rudarji znanja. Ustvarili so projekt žARKO, ki s pomočjo fotografij in zajema drugih podatkov s sončnih celic razpoznava kratkoročno obsevanje, napoveduje količino proizvedene energije sončnih elektrarn in zaznava okvare ali slabše delovanje celic zaradi umazanije.

Vse tri ekipe so pri svojem delu izhajale iz podatkov, ki so na voljo na portalu Odprti podatki Slovenije (OPSI), drugo in tretje uvrščena ekipa pa sta uporabili tudi podatke Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso).

V sklopu dogodka je potekal tudi sponzorski izziv podjetja Sandoz/Lek, ki je bil osredotočen na obdelavo naravnega jezika in velike jezikovne modele pri označevanju zdravil in navodil za uporabo. Tekmovalci so dostopali do ekskluzivnih podatkovnih zbirk podjetja ter podatkov Centralne baze zdravil, Pravilnika o označevanju in navodil za uporabo ter podatkov na portalu OPSI. Nagrado za najboljšo rešitev je prejela ekipa BliskBus.

Dogodek bodo z novimi izzivi ponovili tudi v letu 2025, saj si želijo odprto znanost, odprte podatke in superračunalniške kapacitete prikazati kot temeljni sklop dela v znanstvenoraziskovalnem svetu in tudi v gospodarstvu, so še navedli organizatorji.