STAznanost

Ob 15. obletnici delovanja CIPKeBiP bodo predstavili dosedanje dosežke in načrte za prihodnost

Ljubljana, 23. maja - Center odličnosti za integrirane pristope v kemiji in biologiji proteinov (CIPKeBiP) v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan danes organizira konferenco ob 15. obletnici svojega delovanja. Na konferenci bodo predstavili raziskovalne dosežke, do katerih so raziskovalci prišli z uporabo raziskovalne opreme centra, ki jim omogoča tudi mednarodno konkurenčnost, so sporočili.

CIPKeBiP so ustanovili leta 2009, potem ko je analiza stanja po besedah strokovnega direktorja centra Dušana Turka povedala, da raziskovalci s področja ved o življenju nimajo ustrezne opreme, s katero bi lahko izvajali konkurenčno znanost na svetovnem merilu. Na takratno ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo so zato vložili vlogo in zaprosili za financiranje, s pomočjo katerega so kupili ustrezno laboratorijsko opremo, nujno potrebno za nemoteno delovanje laboratorija. "Za svetlobno mikroskopijo, ki je ravno takrat presegla optično mejo ločljivosti, smo kupili vrhunsko opremo," je Turk dejal za STA.

Raziskovalno opremo centra odličnosti CIPKeBiP uporabljajo raziskovalci Instituta Jožef Stefan, Biotehniške in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Mariboru in podjetji Acies Bio ter Jenko.

Po 15 letih delovanja so se raziskovalci odločili, da pogledajo nazaj in na konferenci predstavijo, kaj vse jim je pridobljena oprema centra omogočila in kakšne dosežke so z njo dosegli.

Na konferenci bodo sicer različni raziskovalci med drugim predstavili dosežke na področju posebnih encimov za razgradnjo beljakovin, imenovanih cisteinski katepsini, njihovo vlogo pri boleznih, povezanih z vnetji ter njihov diagnostični in terapevtski potencial. Predstavili bodo tudi delovanja evropskih kačjih strupov, strukture in vloge različnih proteinov v bakterijskem in virusnem nastanku in razvoju bolezni, sintezo tiroidnih hormonov, ki imajo ključno vlogo pri uravnavanju metabolizma, rasti in razvoja telesa. Spregovorili bodo tudi o razvoju novih potencialnih bioloških zdravil ali zdravil na osnovi drugih biološko aktivnih organskih molekul, uporabi umetne inteligence v vedah o življenju, raziskavah ekstremofilnih gliv v ledeniških in izjemno slanih okoljih, raziskavah trebušne slinavke in eksocitozne fuzijske pore. Dosežki so bili objavljeni v najbolj prestižnih znanstvenih revijah, kot sta Nature in Science.

Kot je opozoril Turk, je več ali manj tudi jasno, da je trenutna raziskovalna oprema centra stara in da nima več dolge prihodnosti. Zato je eden od ciljev konference pogledati tudi, kako naprej. V sklopu dogodka bo potekala okrogla miza Trajnostno vzpostavljanje konkurenčnega in stimulativnega okolja za slovenske raziskovalce, na kateri bodo obravnavali najbolj pereče teme, usmerjene v prihodnost, kot na primer odnos javnosti do znanosti, bivanje raziskovalcev na robu preživetja in beg mladih možganov v tujino.