STAznanost

Na mednarodnem forumu o pomenu čebel za prihodnost planeta

Ljubljana, 22. maja - Ljubljana gosti dvodnevni mednarodni forum Čebele za ljudi, planet in mir, na katerem so izpostavili pomen čebel za prihodnost planeta. Njihovo vlogo in prispevek Slovenije k zaščiti opraševalcev je izpostavil tudi državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Ervin Kosi, ki se je ob tem med drugim zavzel za podporo trajnostnemu čebelarjenju.

Forum kot osrednji mednarodni dogodek ob letošnjem svetovnem dnevu čebel, ki smo ga obeležili 20. maja, organizira ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z ministrstvom za zunanje in evropske zadeve ter Organizacijo ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Kot so v sporočilu za javnost po današnjem začetku foruma zapisali na kmetijskem ministrstvu, je dogodek povezal predstavnike vlad in mednarodnih organizacij, strokovnjake, gospodarstvenike in civilno družbo, da bi bolje izkoristili potencial mednarodnega sodelovanja na področju čebelarstva in opraševanja za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, še posebej prehranske varnosti, obnove ekosistema, opolnomočenja ranljivih družbenih skupin ter krepitve mednarodne stabilnosti in miru.

Državni sekretar Kosi je na forumu izpostavil pomen Slovenije kot čebelarske države. Izrazil je prepričanje, da bo Slovenija tudi v prihodnje delila svoje znanje in izkušnje med države, ki tako pomoč potrebujejo, še posebej med ženskami in mladimi na podeželju.

"Slednji so pomembna ciljna publika in ključni za prihodnost trajnostnega čebelarstva. Nuditi jim moramo mentorstva in izobraževalne programe, spodbujati moramo podjetništvo in inovacije," je poudaril. Izpostavil je tudi sodobne tehnologije, ki tako kot v kmetijstvu tudi v čebelarstvu pomagajo pri opravljanju nalog.

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je ob robu foruma opravila bilateralni pogovor z generalnim direktorjem FAO Qujem Dongyujem, v katerem je ta izrazil zadovoljstvo nad odličnim sodelovanjem. Govorila sta o razvojnem sodelovanju Slovenije pri promociji čebelarstva in nadaljnjem sodelovanju pri organizaciji forumov.

Beseda je tekla tudi o predsedovanju Slovenije Evropski regionalni skupini (ERG) in o ciljih v okviru predsedovanja. Slovenija je po besedah Čalušić pripravljena dejavno sodelovati pri projektih prehranske varnosti v okviru FAO. Slovenija bo ERG predsedovala od 1. julija do 31. decembra letos.

Današnje dogajanje v sklopu foruma je med drugim namenjeno dvema panelnima razpravama o politikah in dobrih praksah na področju opraševanja in čebelarjenja kot gonilih trajnostnega razvoja. Sledili bodo štirje tematski sklopi, kjer bodo oblikovali priporočila za nadaljnje delovanje mednarodne skupnosti.

Forum je po navedbah ministrstva tudi priložnost za poglobljen dialog in razmislek. Oblikovali bodo priporočila za nadaljnje povezovanje in ukrepanje. Čeprav je forum po svojem obsegu in dosegu globalen, bo geografski poudarek letošnje izvedbe na Afriki, so pojasnili.

V sklopu foruma bo v četrtek potekal študijski izlet s predstavitvijo dobrih praks Slovenije, v sklopu katerega bodo udeleženci obiskali Krajinski park Ljubljansko barje in Čebelarsko zvezo Slovenije.

Generalni direktor FAO Qu je z delegacijo danes obiskal tudi Nacionalni inštitut za biologijo. Kot so sporočili z inštituta, obisk razumejo kot pomembno priznanje za njihovo strokovno delo, med drugim na področju raziskav divjih opraševalcev. Na inštitutu izvajajo tudi skupni projekt s FAO na področju invazivnih morskih organizmov. "Verjamemo, da bo obisk FAO okrepil vlogo znanosti v diplomaciji in spodbudil skupna prizadevanja za trajnostno prihodnost našega planeta," so zapisali.

Delegacija FAO si je ogledala tudi novo biotehnološko stičišče inštituta. Raziskovalci so jim predstavili laboratorije in novo raziskovalno opremo, vključno s čebelarijem za raziskave čmrljev in čebel samotark, ki skrbijo za več kot polovico opraševanja v kmetijstvu. Dejavnosti inštituta v novih prostorih so pomembne tudi za podporo državnim organom, še posebej na področjih biotske raznovrstnosti, so dodali.