STAznanost

Častni naziv komunikatorice znanosti 2023 biologinji Marini Dermastia

Ljubljana, 22. maja - Slovenska znanstvena fundacija bo v ponedeljek podelila priznanja Prometej znanosti za vzorno donatorstvo ter za odličnost v komuniciranju znanosti. Častni naziv komunikatorice znanosti leta 2023 bo romal v roke biologinje Marine Dermastia. Listino finalistke nacionalnega izbora komunikatorica znanosti 2023 pa bo prejela novinarka STA Lea Udovč.

Častni letni naziv komunikator/komunikatorica znanosti je najvišje priznanje, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija za dosežke na področju komuniciranja znanosti v Sloveniji od leta 2013.

Na ponedeljkovi slavnostni akademiji bodo častni naziv za lani podelili profesorici botanike in biologije celice na Univerzi v Ljubljani, znanstveni svetnici na Nacionalnem inštitutu za biologijo ter članici uredniškega odbora National Geographic Slovenija Marini Dermastia. "Kot komunikatorica je posebno pozornost namenila mladim učečim se ljudem in njihovim učiteljem, pa tudi ostalim skupinam t. i. splošne javnosti. Prepoznavna pa je tudi po angažmaju v proslavljanju svetovnega dneva očarljivih rastlin in evropske noči raziskovalcev," so podelitev častnega naziva obrazložili v Slovenski znanstveni fundaciji.

Listino finalistke nacionalnega izbora komunikatorica znanosti leta 2023 bo prejela novinarka STA in urednica portala STAznanost Lea Udovč.

Listine finalista oz. finalistke nacionalnega izbora za priznanja Prometej znanosti bodo prejeli profesorica primorske univerze Katja Adam, profesor ljubljanske univerze Damijan Miklavčič in Andrej Kržan s Kemijskega inštituta.

Priznanja Prometej znanosti pa bodo prejeli Zvezdan Pirtošek iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, profesorja mariborske univerze Andrej Rahten in Franc Janžekovič, novinarka in urednica portala Časoris Sonja Merljak Zdovc, novinarka Maja Prijatelj Videmšek in gimnazijski profesor Nejc Davidović.

V kategoriji skupin in organizacij bodo listino finalista prejeli profesorja ljubljanske univerze Anton Meden in Aleš Knez, profesorica Alenka Fikfak s sodelavci za projekt LEGO # Plečnik in uredniški odbor revije Acta medico-biotechnica. Priznanja Prometej znanosti pa bodo prejeli Inštitut za računalništvo Univerze v Mariboru, Manja Rogelja s sodelavci (Akvarij Piran/Univerza na Primorskem) ter skupina v sestavi Vrezec, Tomi Trilar, Špela Pungaršek in Matija Križnar za knjižni projekt o Joannes Antoniusu Scopoliju.

Priznanje Prometej znanosti za vzorno donatorstvo pa bodo podelili Jožetu Mačku, Mitji Zupančiču, Francu Vrečerju, Stanku Strmčniku in Tomažu Gyergyeku.