STAznanost

Evropska noč raziskovalcev pri nas v znamenju umetne inteligence in lažnih novic

Ljubljana, 23. maja - Začenjajo se aktivnosti Evropske noči raziskovalcev, ki bodo potekale v več kot 350 mestih po Evropi. Glavnina dogajanja bo na zadnji petek v septembru. Dogodek bo pri nas potekal v sklopu projektov Humanistika, to si ti! s sloganom Človek, umetna inteligenca ter Lažne novice in teorije zarote? z namenom znanost približati širši javnosti.

Oba projekta Humanistika, to si ti! in Lažne novice in teorije zarote? ljubljanske in mariborske univerze sta uspešno kandidirala na razpisu Evropske noči raziskovalcev in Raziskovalci v šolah 2024-2025 v sklopu programa Obzorja Evropa, MSCA & Državljani, je na novinarski konferenci pojasnil prodekan za doktorski študij ljubljanske filozofske fakultete in vodja projekta Sašo Jerše. Kot je dodal, je Evropska komisija od 134 prijav izbrala 44 projektov, ki jih bo financirala v višini 15,4 milijona evrov.

Projekt Humanistika, to si ti! s sloganom Človek, umetna inteligenca, v katerem sodeluje še deset fakultet, po Jeršetovih besedah poudarja pomen raziskav s področja humanistike za družbo in gospodarstvo ter v svoje aktivnosti vključuje številne deležnike. Glavno temo izraža slogan, zato se aktivnosti po njegovih besedah osredotočajo na izzive in vlogo umetne inteligence v vsakdanjem življenju in v znanosti ter na obvladovanje tveganj in nevarnosti, ki so povezane z njo.

Dogajanje Evropske noči raziskovalcev se bo z obiski znanstvenikov in raziskovalcev v vrtcih in šolah ter s številnimi tekočimi dogodki nadaljevalo vse leto. Celotno dogajanje Humanistika, to si ti! bo po njegovih besedah kmalu mogoče spremljati na spletni strani in družbenih omrežjih projekta.

Projekt Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! je enajsti po vrsti, ki ga koordinira mariborska univerza, v njem sodeluje še osem fakultet. Njegov glavni cilj je širjenje pozitivne podobe raziskovalcev, ozaveščanje o njihovi pomembni vlogi in prispevku na vseh področjih družbenega življenja, je pojasnil Branko Lobnikar, sicer nosilec raziskav o oceni učinka projekta.

Aktivnosti projekta, ki pod pokroviteljstvom predsednice republike Nataše Pirc Musar traja od maja do aprila 2026, bodo potekale v sklopu intenzivne kampanje ozaveščanja, obiskov raziskovalcev na šolah ter obiskih učencev in dijakov v delovnem okolju raziskovalcev na fakultetah, je še dodal.

Evropska noč raziskovalcev je po mnenju Stojana Sorčana z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije vseevropski dogodek, financiran iz evropskega raziskovalnega programa Marie Sklodowska-Curie iz Obzorja Evropa. "V Sloveniji nam je dogodek že dobro znan, saj vsako leto na zadnji petek v septembru naše ulice in trge napolnimo z najrazličnejšimi eksperimenti, razstavami in razpravami o znanosti. Dogodki se bodo odvijali že prej, zlasti v sodelovanju s šolami," je med drugim poudaril Sorčan.