STAznanost

V projektu HealthChain želijo skrajšati hospitalizacijo po operaciji kolka

Ljubljana, 23. maja - Slovenija gosti zasedanje skupščine partnerjev evropskega projekta HealthChain, ki spodbuja uvajanje digitalnih rešitev v medicino. Cilj Slovenije je skrajšati število dni hospitalizacije po operaciji kolka, zato so razvili aplikacijo, ki pomaga pri spremljanju bolnika, je dejala direktorica Slovenskega inovacijskega stičišča Alenka Rožaj Brvar.

V projektu sodelujejo zdravstvene ustanove in IT-podjetja iz Španije, Portugalske, Hrvaške, Nizozemske in Slovenije. Ključni cilj je preseči vrzel med informacijsko komunikacijskimi tehnologijami in medicino in tako pomagati bolnikom do boljše in hitrejše oskrbe. Sodelujoči v projektu so na skupščini predstavili konkretne rešitve, ki izboljšajo komunikacijo med zdravnikom in bolnikom, bolnika opolnomočijo in povečajo kakovost zdravljenja ter skrajšajo ležalno dobo.

Evropski projekt HealthChain za Slovenijo koordinira Slovensko inovacijsko stičišče, ki vodi strateško razvojno inovacijsko partnerstvo na področju zdravja in medicine (SRIP Zdravje - medicina), sodelujejo pa Kirurški sanatorij Rožna dolina ter IT-podjetji Gospodar zdravja in Parsek.

Rožaj Brvar je v izjavi za STA po zasedanju skupščine dejala, da je namen celotnega projekta uporaba novih orodij digitalizacije na področju zdravljenja v zdravstvenih sistemih, povezovanje regij med seboj, prenos znanja in na koncu ugotovitev, ali je mogoče te inovacije uporabiti tudi drugje. "Kjer vidim največjo dodano vrednost je, da smo ustvarili okolje, kjer si medsebojno pomagamo, zaupamo in povezujemo znanja iz zelo različnih področij," je povedala.

"Naš izziv je skrajšati število dni hospitalizacije pri starejših bolnikih, če jim zamenjajo kolk," je dejala. Ta izziv pa so izbrali, ker je število operacij kolka v porastu. Partnerji v projektu so razvili aplikacijo mobilna izkaznica zdravja Gospodarja zdravja, ki pomaga pri spremljavi počutja bolnika. Prek nje bodo lahko bolniki varno komunicirali z zdravstvenimi izvajalci, pridobili storitve na daljavo in podporo tudi doma.

Rožaj Brvar je pojasnila, da je povprečna doba ležanja v bolnišnici sedem dni, s pomočjo aplikacije pa želijo to dobo skrajšati na dva dni. "To je pomembno za starejše, da gredo čim prej v domače okolje, in tudi za bolnišnico, v našem primeru za Kirurški sanatorij Rožna dolina, kjer bodo lahko v krajšem času operirali več bolnikov," je navedla prednosti.

Izvršni direktor podjetja Parsek Gašper Čehovin pa je za STA dejal, da je njihova vloga svetovanje. Prepričan je, da s promocijo in napredkom digitalne transformacije pridobivajo vsi v panogi, še posebej pa bolniki.

Na Hrvaškem pa so v okviru projekta razvili posebno pametno uro, ki je namenjena oddaljenemu nadzoru bolnikov s srčnim popuščanjem po hospitalizaciji. Njihov cilj je odkriti zgodnje znake poslabšanja, omogočiti pravočasne intervencije, zmanjšati ponovne sprejeme v bolnišnice in zmanjšati umrljivost.