STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na Dnevu očarljivih rastlin 1200 osnovnošolskih otrok

Ljubljana, 24. maja - V prostorih Biološkega središča v Ljubljani danes poteka osrednji dogodek letošnjega svetovnega dneva očarljivih rastlin, ki ozavešča o pomenu rastlin in znanosti o rastlinah. Organizatorji Dneva očarljivih rastlin so pripravili 36 delavnic, ki se jih udeležuje 1200 osnovnošolskih otrok iz celotne države.

Svetovni dan očarljivih rastlin obeležujemo 18. maja, na pobudo Evropske organizacije za raziskave rastlin pa v drugi polovici maja po vsem svetu potekajo številni dogodki. Letos se bo v 64 državah, tudi v Sloveniji, zvrstilo več kot 500 dogodkov, so danes sporočili iz Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB), ki je eden od koordinatorjev današnjega Dneva očarljivih rastlin.

Kot so navedli, v okviru dogodka na 36 različnih delavnicah, ki jih med drugim izvajajo znanstveniki, univerzitetni profesorji, študenti in dijaki iz več kot 20 organizacij, izobraževalnih institucij in društev, gostijo več kot 1200 osnovnošolskih otrok iz celotne Slovenije.

Nacionalni inštitut za biologijo je medtem pripravil štiri delavnice. "Na njih otroci pridobivajo vpogled v svet opraševalcev rastlin in v delovanje rastlin, skozi mikroskop pokukajo v celični nivo rastlin in si ogledajo zelo povečan model celice," so našteli.

Kot so še izpostavili, so rastline pomembne za ohranjanje habitatov in ekosistemov, uporabljamo pa jih tudi za surovine, kot so les, papir, bombaž in druge rastlinske materiale za uporabo v gradbeništvu, izdelavi oblačil in drugih industrijskih dejavnostih. "Rastline vsebujejo tudi številne aktivne spojine, ki imajo zdravilne lastnosti in se uporabljajo v farmaciji. Zato je ta dogodek izjemnega pomena, saj otroke popelje v še nepoznana vesolja vsakdanjih rastlin," so dodali.

Poleg Nacionalnega inštituta za biologijo Dan očarljivih rastlin koordinirata tudi Slovensko društvo za biologijo rastlin in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani.