STAznanost

Konec tedna v Ljubljani v znamenju festivala promocije znanosti

Ljubljana, 27. maja - Konec tedna se bo v središču prestolnice odvil 15. mednarodni festival promocije znanosti, znanstvenega načina razmišljanja in promocije izobraževanja Znanstival. Na tridnevnem festivalu, čigar ideja je spodbujati in držati radovednost med ljudmi, si bodo udeleženci lahko ogledali več kot 80 znanstvenih šovov, so povedali v Hiši eksperimentov.

"V današnjem času je držanje radovednosti med ljudmi težko, saj večina gleda na to, kako bi s povprečjem prišli skozi svoje življenje. Mi skušamo spodbujati to radovednost, ki je vtkana v človeka," je na novinarski konferenci Hiše eksperimentov, ki organizira Znanstival, dejal direktor hiše Miha Kos. Hiša eksperimentov in drugi centri znanosti so po njegovih besedah namenjeni vsem generacijam, ki so radovedne in imajo otroka v sebi.

Po navedbah Kosa Hiša eksperimentov ne uči, temveč navdušuje za učenje. "Učitelje v šolah bi morali nadomestiti z navduševalci. Učenci se tako ne bi naučili le tega, kar je v kurikulumu, temveč mnogo več. Namesto sledenju kurikulumu, bi kurikulum sledil njim," je še izpostavil.

Moto Hiše eksperimentov je med drugim tudi to, da se napak ne smemo sramovati. "Radovednost je treba spodbujati, napake pa nagrajevati. To, kar počnemo mi in kar bi morala šola ter starši početi, je ustvarjanje varnega okolja za delanje napak," je poudaril. Kot je pojasnil, sta pomembna pripravljenost za učenje novih stvari in priznanje, če nečesa ne vemo.

Podporo Znanstivalu so na novinarski konferenci med drugim izrazili tudi v Javni agenciji za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (Aris). "Raziskovalci morajo biti motivirani za to, da postanejo raziskovalci. Motivacija poteka skozi celo življenje, zato je popularizacija znanosti zelo pomembna. Zato aktivnosti, kot je Znanstival, zelo podpiramo," je navedel predstavnik Arisa.

Tridnevni festival bo vsak dan potekal na ulicah ob Ljubljanici, mostovih, trgih in v Hiši eksperimentov. Obsegal bo več kot 100 dogodkov, predvsem znanstvenih šovov, pa tudi delavnic in poljudno-znanstvenih predavanj, je dejal projektni vodja v Hiši eksperimentov Borut Likar. V soboto bodo med drugim na voljo različne aktivnosti, med njimi so t. i. Spektakel, pri katerem se bodo obiskovalci lahko preizkusili v teku po tekočini, delavnice Drzni eksperimenti, kjer bodo izdelovali manjše poskuse z materiali oz. orodji, ki jih imamo doma, delavnice Vrt eksperimentov, optični preizkusi ter Gasilstival, v okviru katerega bo potekala predstavitev gasilske dejavnosti. Letošnja novost bo tudi stoječi avtobus, ki bo opremljen z mobilnimi eksperimenti (t. i. Hiša bus).

Obisk Znanstivala bo brezplačen za udeležence vseh starosti. Festival bo v petek z nagovorom na Prešernovem trgu odprla predsednica republike Nataša Pirc Musar.