STAznanost

Zaradi podnebnih sprememb v zadnjem letu 26 več ekstremno vročih dni

Pariz, 28. maja - Zaradi podnebnih sprememb smo lani beležili 26 dni ekstremne vročine več, kot bi jih sicer, kaže najnovejše poročilo neprofitnih organizacij. Vročina je sicer glavni vzrok smrti, povezanimi s podnebnimi spremembami, opozarjajo znanstveniki.

Znanstveniki so v poročilu analizirali obdobje med letoma 1991 in 2020 ter za vsako državo zabeležili 10 odstotkov najtoplejših dni. S temi so primerjali podatke iz zadnjih 12 mesecev do 15. maja 2024 ter raziskali vpliv podnebnih sprememb na presežek vročih dni, ki so ga zaznali v preteklem letu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sklenili so, da je svet zaradi podnebnih sprememb, ki jih je povzročil človek, v povprečju lani beležil 26 dni ekstremne vročine več, kot bi jih sicer.

Poročilo so objavile Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter organizaciji World Weather Attribution in Climate Central.

Da je bilo lansko leto najtoplejše v zgodovini meritev, je v poročilu izpostavil tudi Kopernikov center za klimatske spremembe, ki deluje pod okriljem EU.

V zadnjih 12 mesecih je okoli 6,3 milijarde ljudi, kar je okoli 80 odstotkov svetovne populacije, občutilo vsaj 31 ekstremno vročih dni. Skupno je bilo v 90 različnih državah na vseh celinah, razen na Antarktiki, zabeleženih 76 vročinskih valov. Pet najbolj prizadetih držav je v Južni Ameriki.