STAznanost

Letos štiri prejemnice Pomurske raziskovalne nagrade

Murska Sobota, 29. maja - Pomurska izobraževalna fundacija (PIF) je danes podelila pomurske raziskovalne nagrade. Za najboljša magistrska dela so jih prejele Špela Kovačič, Martina Lebar in Polona Kovačič, za doktorsko disertacijo pa Monika Sobočan. Predsednik uprave PIF Mitja Slavinec je povedal, z nagrado opozarjajo na vrednoti znanja in odličnosti v znanju.

PIF že več kot dve desetletji podeljuje nagrade tistim, ki so se ob zaključku študija najbolj odlikovali. Letošnja prejemnica nagrade za najboljšo doktorsko disertacijo Monika Sobočan je doktorirala na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru z doktorsko disertacijo o translacijskem nadzoru biologije raka jajčnikov.

Nagrado akademika Vratuše za najboljše magistrsko delo s področja družboslovja in humanistike sta dobili Špela Kovačič in Martina Lebar. Kovačič je magistrirala na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru z magistrsko nalogo o uporabi spletne aplikacije za oblikovanje vsebin za učenje slovenščine kot drugega in tujega jezika za univerzitetne potrebe, Lebar pa je magistrirala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru z magistrsko nalogo o konstrukciji madžarske manjšinske identitete s pomočjo Pomurskega madžarskega radia.

Za najboljše magistrsko delo s področja naravoslovja in tehnike so nagradili Polono Kovačič, ki je magistrirala na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru z magistrsko nalogo o vplivu akutnega pankreatitisa na dinamiko znotrajceličnih kalcijevih oscilacij celic beta trebušne slinavke v mišjem modelu sladkorne bolezni tipa 2.

Predsednik uprave PIF Slavinec je v izjavi za STA izrazil zadovoljstvo, saj mladi nagrajenci ostajajo v regiji in tam razvijajo svoje sposobnosti. "Večinoma so dobitniki zelo uspešni. Naša nagrada pa je po eni strani priznanje, po drugi pa referenca in najlepše se mi zdi, da so nagrado prepoznali tudi zaposlovalci," je povedal. Po njegovih besedah podobnih nagrad nimajo v nobeni od ostalih regij in nikjer v Sloveniji ne promovirajo znanja na ta način.