STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na kongresu v Portorožu o najsodobnejših spoznanjih znanosti o lesu

Portorož, 28. junija - Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem v Portorožu v kongresnem centru hotela Bernardin med 30. junijem in 5. julijem organizirata 67. mednarodni kongres Združenja za znanost o lesu in tehnologijo. Na kongresu bo sodelovalo več kot 190 raziskovalcev, akademikov in predstavnikov industrije iz različnih koncev sveta, ki bodo razpravljali o najsodobnejših spoznanjih znanosti o lesu, so sporočili organizatorji.

Letošnje geslo kongresa se glasi Pospeševanje regenerativne trajnosti z znanostjo o lesu, so navedli v sporočilu za javnost. Različni strokovnjaki bodo med drugim predstavili inovacije v gozdarskem sektorju, novo uporabo lesa v grajenem okolju in pozitivne okoljske učinke z uporabo lesa. Dotaknili se bodo tudi pomena osnovne znanosti o lesu v trajnostnem svetu, socialno-ekonomskih učinkov, novih pristopov k izobraževanju v lesnem sektorju in prihodnosti za inženirske žive materiale.

V sklopu programa bo potekala tudi okrogla miza in pogovor z uredniki založbe Springer o priročniku z naslovom Handbook of Wood Science and Technology, ki ponuja pregled znanosti o lesu in tehnologiji. Organizirali so tudi posebno sejo za predstavitve Mednarodne akademije znanosti o lesu (IAWS) in poslovno srečanje Združenja za znanost o lesu in tehnologijo, odprli pa bodo tudi potujočo razstavo Women in Science.

S svojimi kratkimi predstavitvami se bodo predstavili tudi mladi raziskovalci, za katere so pripravili tudi bogat spremljevalni program. V četrtek bodo kongres sklenili s podelitvijo nagrad in slavnostno večerjo, so še sporočili.