STAznanost

Izstrelitev raketoplana Starliner zaradi tehničnih težav znova preložili

Cape Canaveral, 1. junija - Ameriška vesoljska agencija Nasa naj bi danes na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) prvič izstrelila vesoljsko plovilo Starliner s posadko, vendar pa so vzlet manj kot štiri minute pred izstrelitvijo odpovedali. Polet vesoljskega plovila, ki ga je izdelala korporacija Boeing, je bil pred tem maja dvakrat odpovedan zaradi tehničnih težav.

Približno tri minute pred predvideno izstrelitvijo vesoljskega plovila je najprej prišlo do začasne prekinitve, nato pa je Nasa izstrelitev odpovedala.

Odštevanje je v zadnjem trenutku ustavil sistem, ki se je iz še neznanega razloga samodejno sprožil, so pojasnili pri Nasi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih Nase naj bi bila nova možnost za izstrelitev v nedeljo ter nato v torek in sredo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nasina astronavta Barry Wilmore in Suni Williams naj bi se na krovu Starlinerja odpravila na Mednarodno vesoljsko postajo ISS in tam ostala približno teden dni.

Misija se že več let sooča z zamudami in prihaja v težkih časih za Boeing, ki se sooča s krizo glede varnosti potniških letal.

Nasa računa na uspeh Starlinerja, s katerim želi prevažati posadke na ISS. To od leta 2020 za Američane opravlja zasebno podjetje Elona Muska SpaceX, ki je nadomestilo prevoze z ruskimi raketami po upokojitvi raketoplanov.