STAznanost

Ljubljana v duhu znanstveno eksperimentalnega čudenja

pripravila Manca Ahčin

Ljubljana, 2. junija - Po nekaj dnevnem deževnem vremenu je v Ljubljani v soboto spet posijalo sonce, ki je številne obiskovalce, predvsem pa mlade radovedneže, privabilo v njeno živahno središče. Preizkušali so se v znanstvenih eksperimentih in si ogledovali znanstvene šove, ki jih je ponudil že 15. Znanstival.

Otroški smeh, vzdihljaji navdušenja in ploskanje so ta konec tedna preplavili ulice in mostove v središču Ljubljane. Tam so bile na vsakem koraku postavljene znanstveno-eksperimentalne postaje, pred njimi pa so se zbirale gruče otrok, ki so zvedavo opazovale dogajanje pred seboj.

Že 15. tridnevni mednarodni festival promocije znanosti, znanstvenega načina razmišljanja in promocije izobraževanja Znanstival, ki ga vsako leto skupaj s partnerji organizira Hiša eksperimentov, je tudi letos poskrbel za živahno vzdušje.

Pestro je bilo zlasti na Tromostovju, kjer se je odvijal pravi spektakel, o čemer je pričala tudi dolga vrsta neučakanih mladih nadobudnežev. Tisti najbolj pogumni so se lahko preizkusili v teku po prav posebni, na pogled gosti in lepljivi tekočini, krem barve. Z enega konca na drugega so morali priti, ne da bi se jim pri tem noge potopile.

Preizkus je z odliko premagal tudi obiskovalec Gal. "Moral sem res hitro teči. Če ne tečeš hitro, se ti noge potopijo in jih težje spraviš nazaj na površje," je navdušeno povedal ekipi STA, medtem ko je pri izzivu spodbujal tudi svoje prijatelje.

"Tekočina je pravzaprav mešanica vode in koruznega škroba. V ravno pravem razmerju se taka tekočina obnaša kot trdna snov, ko se nanjo deluje z dovolj veliko silo, na primer ko po njej tečete, in kot tekočina, ko ta sila preneha oz. se ustavite," nam je ob pogledu na naše začudene obraze razložila animatorka Hiše eksperimentov Alenka Mavri.

Pot nas je ponesla naprej na Mačkovo ulico. Tudi tam so tesno ena ob drugi stale stojnice z različnimi eksperimenti, pogled pa se nam je za nekaj minut ustavil na posebnem štirinožnem robotskem psu, ki so ga z zanimanjem opazovali tudi ostali. Z nekaj truda smo se nato prebili skozi množico obiskovalcev do Mestne hiše, kjer smo vstopili v svet fizike osnovnih delcev.

"V okviru Znanstivala smo tukaj pripravili razstavo ob 70. obletnici Cerna, Evropske organizacije za jedrske raziskave oz. največjega laboratorija osnovnih delcev na svetu," nam je predstavil raziskovalec na Institutu Jožef Stefan Tadej Novak, ki sicer v Cernu v okviru projekta Smash raziskuje simulacije trkanja delcev v tamkajšnjem pospeševalniku.

Razstava na atraktivnih panojih prikazuje delo raziskovalcev v Cernu, obiskovalci pa se lahko tam preizkusijo tudi v igranju nogometa s protoni, spoznajo Higgsov bozon in si ogledajo, kako k izboljšanju vsakdanjega življenja prispeva protonska terapija.

Ljubljana, Mestna hiša.
V okviru 15. Znanstivala so v Mestni hiši na ogled postavili razstavo ob 70. obletnici Evropske organizacije za jedrske raziskave Cern.
Foto: Jakob Pintar/STA

Sobotni izlet se v Mestni hiši ni končal. Ko smo s Petkovškovega nabrežja prišli do postajališča Zmajski most, nas je tam že pričakal direktor Hiše eksperimentov Miha Kos, ki nas je povabil v prav poseben avtobus. Skupaj z obiskovalci smo se odpeljali na polurno vožnjo, polno interaktivnih eksperimentov, kjer smo med drugim opazovali, kaj se zgodi s balonom, napolnjen s helijem, ko avtobus vozi enakomerno, pospešeno ali zaviralno.

Znanstival, ki se je začel v petek, končuje pa danes, sicer ponuja okoli 100 šovov, predavanj in delavnic, ki jih poleg izvajalcev iz Hiše eksperimentov vodijo tudi tuji gosti. "Znanstival je prireditev, pri kateri ne promoviramo znanosti, ampak znanstven način razmišljanja. To, kar počnemo mi in kar bi morala šola ter starši početi, je ustvarjanje varnega okolja za delanje napak. Radovednost je treba spodbujati, napake pa nagrajevati," je poudaril Miha Kos.