STAznanost

Plovilo Starliner s posadko na poti na ISS

Cape Canaveral, 5. junija - Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) prvič izstrelila vesoljsko plovilo Starliner s posadko, poročajo tuje tiskovne agencije. Polet vesoljskega plovila, ki ga je izdelala korporacija Boeing, je bil pred tem dvakrat odpovedan zaradi tehničnih težav.

Nasina astronavta Barry Wilmore in Sunita Williams na krovu Starlinerja potujeta na ISS, kjer bosta ostala približno teden dni.

Misija se že več let sooča z zamudami in prihaja v težkih časih za Boeing, ki se sooča s krizo glede varnosti potniških letal.

Nasa računa na uspeh Starlinerja, s katerim želi prevažati posadke na ISS. Prevoze na vesoljsko postajo od leta 2020 za Američane opravlja zasebno podjetje Elona Muska SpaceX, ki je nadomestilo prevoze z ruskimi raketami po upokojitvi raketoplanov.

Starliner je po programih Mercury, Gemini in Apollo v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, raketoplanu Space Shuttle od leta 1981 do 2011 ter SpaceX-ovem Crew Dragon od leta 2020 postal šesta vrsta vesoljskega plovila, ki so ga izdelali v ZDA in prevaža astronavte.

Boeingov Starliner je v vesolje ponesla Nasina raketa Atlas V, ki jo namerava vesoljska agencija uporabiti za vrnitev astronavtov na luno po pol stoletja premora.

Starliner lahko deloma znova uporabijo za prihodnje izstrelitve, njegova kapsula pa lahko ponese v vesolje do štiri astronavte. Na ISS naj bi prispela v četrtek, 61-letni Wilmore in 58-letna Williams, ki ima tudi slovenske korenine, pa bosta na vesoljski postaji ostala teden dni. Doslej je bil vsak od njiju že po dvakrat v vesolju.

Starliner je podoben polet brez posadke opravil že maja 2022.

Prvo predvideno izstrelitev s človeško posadko so odpovedali 6. maja zaradi pokvarjenega ventila na raketi Atlas V. V soboto pa je bila izstrelitev odpovedana zaradi okvare na računalniku za izstrelitev.

Obakrat sta bila Wilmore in Williams v kapsuli in pripravljena na pot, ki sta jo doživela šele danes. Med misijo bosta opravila številne teste, med drugim bosta preizkusila, ali lahko Starliner uporabljajo za evakuacijo ISS.