STAznanost

V Velenju državno prvenstvo za mlade v WRO robotiki

Velenje, 7. junija - Velenjska Rdeča dvorana bo danes za en dan postala središče tehnološkega navdiha in ustvarjalnosti, saj bo gostila 3. državno tekmovanje v WRO robotiki, na katerem bo sodelovalo 172 mladih talentov v 57 ekipah iz vse Slovenije. Tekmovalci, stari od osem do 19 let, se bodo merili v treh disciplinah - robotskih misijah, športih ter inovacijah.

Dogodek v Velenju organizira tamkajšnja Ljudska univerza, ki ima licenco za organizacijo in izvajanje slovenskega tekmovanja Wro-world robot olympiad (WRO). Kot poudarjajo organizatorji, z njim mladim omogočajo, da pokažejo svoje talente, razvijajo kritično mišljenje in se učijo timskega dela.

Prvenstvo bodo zjutraj odprli s pozdravnimi nagovori velenjskega župana Petra Dermola, ministrica za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh ter madžarskega veleposlanika v Sloveniji Andorja Ferenca Davida.

V nadaljevanju dneva bodo tekmovalci prikazali svoje spretnosti in inovativnost v nalogah, ki se osredotočajo na aktualno temo "Zavezniki Zemlje". Mladi tehnološki navdušenci bodo z uporabo robotov stimulativno pomagali prebivalcem vasi pri pregledovanju zelenjave, zalivanju vrta, preoblikovanju mest v zelene oaze ter obnovi mest po naravnih nesrečah.

Z reševanjem nalog bodo pokazali, kako tehnologija lahko prispeva k trajnostnemu razvoju in izboljšanj kakovosti življenja, z uporabo obnovljivih virov energije in inovativnih pristopov k okoljskim izzivom pa bodo z roboti tudi demonstrirali, kako je mogoče s tehnologijo odgovorno ravnati z našim planetom.

Ob tem bo tekmovanje hkrati priložnost za premislek o pomembnih vprašanjih glede trajnostne prihodnosti, mladi pa se bodo lahko opremili z znanji in veščinami, ki jih potrebujejo za reševanje globalnih izzivov.

Najuspešnejše ekipe državnega tekmovanja WRO Slovenija se bodo uvrstile na svetovno olimpijado v robotiki, kjer se bodo merili z najboljšimi ekipami iz več kot sto držav. Ta bo letos potekala od 28. do 30. novembra v Turčiji, kjer bo mogoče spretnosti in znanja preizkusiti na globalni ravni.

Dogodek v Velenju ni priložnost le za tekmovanje, temveč tudi za širjenje zavedanja o pomenu digitalne pismenosti in tehničnih veščin. "Naša dolžnost je, da otroke in mlade opremimo s spretnostmi in znanji, ki jih potrebujejo za uspešno krmarjenje v hitrem tehnološkem razvoju," poudarja direktorica Andragoškega zavoda Ljudske univerze Velenje Brigita Gorjup.