STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Svetovni dan oceanov osvetljuje njihovo vlogo v življenju ljudi

Ljubljana/Piran, 8. junija - Svetovni dan oceanov, ki ga obeležujemo danes, izpostavlja pomembno vlogo, ki jo imajo oceani v vsakdanjem življenju ljudi. So pljuča planeta in pomemben vir hrane ter bistven sestavni del biosfere, svarijo pri Združenih narodih (ZN). Svetovni dan so s tradicionalnim dnevom odprtih vrat zaznamovali tudi na Morski biološki postaji Piran.

V okviru praznovanja svetovnega dne oceanov pri ZN združujejo moči z odločevalci, znanstveniki, zasebnim sektorjem, civilno družbo in mladimi aktivisti, da bi opozorili, da se mora odnos človeštva do oceanov nujno spremeniti.

Pod okriljem gesla Prebudimo nove globine pozivajo h krepitvi širših prizadevanj za ohranitev oceanov. Ti pokrivajo več kot 70 odstotkov planeta in predstavljajo vir preživetja človeštva ter vseh drugih organizmov na Zemlji. Zagotavljajo vsaj polovico kisika na planetu in večino biotske raznovrstnosti ter so glavni vir beljakovin za več kot milijardo ljudi po svetu.

Prav tako so bistvenega pomena za gospodarstvo, saj naj bi bilo do leta 2030 v sektorjih, povezanih z oceani, zaposlenih 40 milijonov ljudi. "Glede na to, da smo iz njih izčrpali 90 odstotkov populacij velikih rib in uničili polovico vseh koralnih grebenov, jemljemo iz njih več, kot je mogoče obnoviti. Sodelovati moramo, da bi z oceani ustvarili novo ravnovesje, ki ne bo temeljilo na izčrpavanju njihovega bogastva, temveč jim bo prineslo novo življenje," so izpostavili pri ZN.

Svetovni dan oceanov so že v petek obeležili v Morski biološki postaji Nacionalnega inštituta za biologijo, kjer so odprli svoja vrata obiskovalcem, predvsem šolarjem.

Osrednje predavanje na že tradicionalnem dnevu odprtih vrat morske biološke postaje je imel raziskovalec biotske raznovrstnosti Lovrenc Lipej, in sicer na temo slovenskih izkušenj pri raziskovanju morske pestrosti Sredozemskega morja. Učenci so nato pod vodstvom raziskovalke Vesne Flander Putrle poslušali kratka predavanja, lahko so se udeležili tudi delavnic o temah, kot so raznovrstnost morskih organizmov, morje pod mikroskopom, spoznavanje školjk in fizikalni poskusi z vodo.

Dan odprtih vrat so imeli v petek tudi v Akvariju Piran, ki deluje pod okriljem Centra znanosti Univerze na Primorskem. Akvarij je sicer ostal brez enega od prebivalcev. Morsko želvo vrste glavata kareta, ki so jo negovali od oktobra lani, so namreč po uspešni rehabilitaciji izpustili v naravno okolje.