STAznanost
Humanistika in družboslovje

Sklad Vesna za prenos znanja v komercialne produkte

Ljubljana, 15. junija - Univerza v Ljubljani je sklenila partnerstvo s skladom Vesna za podporo inovacijam na področjih umetna inteligenca, informatika, robotika, energetika, zdravstvo, farmacija in biotehnologija. Programska ekipa, ki je sklad ta teden predstavila na Univerzi v Mariboru, je z drugimi univerzami doslej podpisala pisma o nameri.

Kot so ta teden povedali na predstavitvi sklada na Rektoratu Univerze v Mariboru, gre za prvi regionalni sklad za investiranje v globoke tehnologije in v zagonska podjetja, ki je namenjen dvigu tehnološke pripravljenosti znanstvenih inovacij. Bistvo sklada je iz bazičnih raziskav narediti komercialne storitve, je za STA povedala vodja programske ekipe sklada Nina Dremelj.

Sklad so razvili SID banka, Razvojna banka Hrvaške in Evropski investicijski sklad. Vanj prispevajo 40 milijonov evrov, za dodatnih 10 milijonov bo programska ekipa iskala zasebne investitorje. "Vlagali bomo v inovativne ideje iz Slovenije in Hrvaške. Iščemo ideje v zelo zgodnjih fazah, ki nastajajo v raziskovalnih skupinah. Lahko bomo torej našli ekipo na univerzi, ki ima laboratorijski prototip in jih bomo spodbudili, da naredijo svoje podjetje," je pojasnila Dremelj. Lahko gre tudi za naložbe obstoječega podjetja. "Tudi njim bomo finančno in organizacijsko pomagali, da rastejo hitreje."

Zagonska podjetja in ostali se lahko prijavljajo preko spletne strani sklada Vesna. "Ali pa nas najdejo po promocijah, v raziskovalnih inštitucijah in se povežejo z nami," je povedala. "Tudi drugod obstaja veliko takih skladov, a v naši regiji na Balkanu smo mi prvi," je dodala. Podjetje, ki bo zajeto v zgodnji fazi, lahko, če bo napredovalo, pravi Dremelj, dobi 1,5 milijona evrov. Če so uspešni, pa dobijo v dodatnih krogih financiranja še milijon in pol.

Podpis partnerskega sporazuma je pomemben v luči naraščajočega pomena znanstvenih in tehnoloških inovacij za reševanje globalnih izzivov. Poglablja zavezo in strateško usmeritev univerze k prenosu znanja v družbo, pa so zapisali na Univerzi v Ljubljani.