STAznanost

Slovenija bo podpisala sporazum o polnopravnem članstvu v Esi

Pariz, 18. junija - Slovenija bo danes podpisala sporazum o polnopravnem članstvu v Evropski vesoljski agenciji (Esa). Z agencijo s sedežem v Parizu sodeluje od leta 2009, zadnjih osem let kot pridružena članica, kar slovenskim podjetjem in razvojno-raziskovalnim institucijam omogoča sodelovanje pri projektih na področju vesoljskih tehnologij.

Sporazum, ki predstavlja osnovo za polnopravno članstvo Slovenije v agenciji, bo z generalnim direktorjem Ese Josefom Aschbacherjem popoldne v Parizu podpisal predsednik vlade Robert Golob. Pred tem bo ta korak na zaprti seji predvidoma potrdil svet Ese.

Po podpisu, ki se ga bo udeležil tudi državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež, bo sporazum posredovan v ratifikacijo v DZ. V veljavo bo stopil po zaključenem postopku ratifikacije in notifikaciji francoskega zunanjega ministrstva, predvidoma v začetku leta 2025.

Trenutno ima Esa 22 držav članic, med njimi 20 članic EU ter Norveško in Švico. Slovenija z Eso sodeluje od leta 2009, pridružitveni sporazum je podpisala v letu 2016. Od takrat je več kot 30 slovenskih partnerjev z Eso podpisalo 114 pogodb v skupni višini približno 42,1 milijona evrov. Istočasno se število registriranih podjetij in institucij za pridobivanje projektov pri Esi močno povečuje, danes jih je že več kot sto.

Polnopravno članstvo v tej organizaciji bo prineslo Sloveniji številne dodatne priložnosti. Med njimi v kabinetu predsednika vlade izpostavljajo odprtje vrat za sodelovanje s podjetji držav članic Ese in možnosti za sodelovanje v programih, v katerih slovenski vesoljski sektor doslej ni mogel sodelovati. Hkrati bo prispevalo k povečanju prepoznavnosti Slovenije v svetu kot pomembne partnerice v mednarodnem vesoljskem sektorju, so dodali.

Golob se bo v okviru obiska v Parizu tudi sestal z Aschbacherjem, s katerim se bosta pogovarjala o okrepitvi sodelovanja Slovenije z Eso, še posebej v luči polnopravnega članstva Slovenije v tej organizaciji.