STAznanost

Na 10. Slovenski fotovoltaični konferenci o najnovejših trendih na področju fotovoltaičnih tehnologij

Ljubljana, 19. junija - Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) danes organizira že 10. Slovensko fotovoltaično konferenco SLO-PV 2024, ki bo potekala na sedežu fakultete. Obiskovalci bodo tako lahko spoznali najnovejše trende na področju fotovoltaičnih tehnologij. Ta konec tedna pa na fakulteti pripravljajo tudi delavnico o fotovoltaiki, so sporočili z UL FE.

Sončne elektrarne postajajo nepogrešljiv del energetske prihodnosti države, Slovenija pa s svojo ugodno geografsko lego in številnimi sončnimi dnevi ponuja idealne pogoje za razvoj in uporabo trajnostnega pridobivanja električne energije iz sonca, so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost. Kot so poudarili, je zato pomembno, da se tako strokovna kot širša javnost seznanja z najnovejšimi dosežki, tehnologijami in dobrimi praksami na tem področju.

Na fotovoltaični konferenci, ki se bo pričela ob 9. uri, bodo strokovnjaki spregovorili o najnovejših trendih s področja raziskav in razvoja sončnih celic, fotonapetostnih modulov, razsmernikov in fotonapetostnih sistemov. Predstavili bodo podrobne informacije o upravljanju in vzdrževanju fotonapetostnih sistemov, spregovorili o razvoju slovenskega fotovoltaičnega trga ter odgovorili na vprašanja glede postavitve sončne elektrarne. Na dogodku bodo govorili tudi o možnostih sodelovanja v energetski skupnosti, zelenem preboju in podnebni nevtralnosti.

Konference se bo med drugim udeležil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Vzporedno s konferenco bo potekala tudi razstavna prireditev, na kateri bodo predstavili bogato ponudba slovenskega fotovoltaičnega trga. Na razstavi bodo udeleženci in obiskovalci dobili priložnost tudi za mreženje in vzpostavljanje novih poslovnih stikov.

Konec tedna, med 20. in 21. junijem, pa bo na FE UL potekala tudi 5. delavnica o fotovoltaiki EUROREG-PV 2024, ki je namenjena srečanju strokovnjakov z doktorskimi študenti. Udeleženci delavnice bodo lahko spoznali raziskovalce iz vse Evrope in njihove trenutne projekte. Na delavnici bodo med drugim spregovorili o uspešnosti, zanesljivosti in trajnosti fotonapetostnih sistemov, spremljanju fotonapetostnih modulov in sistemov v zaprtih prostorih in na prostem, pristopu k velikim količinam podatkov na področju fotovoltaike in drugih aktualnih temah, so še sporočili organizatorji.