STAznanost

Potekal prvi sestanek nastajajočega odbora EU za umetno inteligenco

Bruselj, 19. junija - V Bruslju so se danes zbrali predstavniki držav članic EU, da bi oblikovali odbor za umetno inteligenco, ki ga predvideva nedavno sprejeti akt o umetni inteligenci. Sestanka se je v imenu Slovenije udeležila državna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić. Tema pogovor so bile prednostne naloge in program odbora.

Odbor za umetno inteligenco s predstavniki in predstavnicami držav članic EU bo Evropski komisiji in državam članicam svetoval ter jim pomagal pri dosledni in učinkoviti uporabi akta o umetni inteligenci, je navedeno na spletni strani Sveta EU.

Kot so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu, je bil tokratni sestanek predstavnikov na visoki ravni priložnost, za razpravo o ustanovitvi odbora za umetno inteligenco, o njegovih prednostnih nalogah, njegovem programu in njegovih podskupinah.

Podskupine se bodo ukvarjale s posameznimi vsebinskimi sklopi, kot so izvajanje zakonodaje o umetni inteligenci in njena usklajena uporaba po celotni EU ter izmenjava znanj in dobrih praks, nadzor trga, verodostojno obveščanje, interakcije evropske uredbe z uredbami o medicinskih pripomočkih, pilotni peskovniki umetne inteligence, kazni in standardi, varnost umetne inteligence ter finance, so pojasnili na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Podskupine naj bi bile oblikovane v kratkem oziroma še letos.

Udeleženci sestanka so razpravljali tudi o ustanovitvi delovnih skupin, nacionalnem izvajanju in upravljanju akta o umetni inteligenci ter vključevanje držav članic v prve naloge izvajanja in ključne mednarodne dejavnosti na področju umetne inteligence.

V EU je bil po dolgotrajnih pogajanjih nedavno sprejet akt o umetni inteligenci, prva tovrstna ureditev na svetu.

Prinaša ostrejša pravila za modele umetne inteligence za splošne namene, kot je orodje ChatGPT, njegov pristop pa temelji na oceni tveganja določene tehnologije - višje kot je tveganje za pravice in zdravje, strožje so obveznosti, ki naj ščitijo uporabnike pred morebitno škodo.

Akt bo začel veljati do konca julija, uporabljati pa se bo začel postopoma.

Poleg odbora akt o umetni inteligenci vzpostavlja še nekaj drugih upravljavskih organov za zagotovitev ustreznega izvrševanja zakonodaje, in sicer urad za umetno inteligenco, ki bo med drugim bdel nad izvajanjem akta, znanstveni odbor neodvisnih strokovnjakov in strokovnjakinj ter svetovalni forum za deležnike, ki bo zagotavljal tehnično strokovno znanje odboru za umetno inteligenco in Evropski komisiji.

Kamišalić Latifić je v luči današnjega sestanka ob tem opozorila na potrebo po usklajenem, harmoniziranem nastopu in pripravi celovitih načrtov, zlasti denimo za delo nadzornih organov, kar bi bilo v pomoč tudi pri pripravi nacionalne zakonodaje na enoten način.