STAznanost

Slovenska znanstvena fundacija bo ob 30-letnici svojega delovanja podelila priznanja partnerjem in soustanoviteljem

Ljubljana, 20. junija - Slovenska znanstvena fundacija (SZF) letos praznuje trideset let svojega poslanstva na Slovenskem. Jubilej bodo danes obeležili s slavnostno akademijo v Kristalni palači BTC v Ljubljani. Na njej bodo podelili zlata priznanja najodličnejšim partnerjem iz Slovenije in drugih držav ter jubilejna priznanja soustanoviteljem.

SZF je največja slovenska ustanova za neodvisno podporo znanosti. Glavni namen fundacije je načrtovati in izvajati neodvisno moralno in denarno podporo članicam ter članom slovenske znanstvene skupnosti in tistim, ki dokazujejo nadarjenost za raziskovalno delovanje že med šolanjem. Ustanovili so jo 16. maja 1994, pravna oseba pa je postala 26. junija 1994. Letos tako praznuje že 30 let svojega delovanja. Obletnico bodo obeležili danes s slavnostno akademijo, ki se bo pričela ob 18. uri.

Na slavnostnem dogodku bodo podelili šest zlatih priznanj - tri bodo dobili posamezniki, tri pa organizacije, so sporočili s fundacije. Gospodarstvenik in filantrop ter dolgoletni direktor družbe Medex Aleš Mižigoj ga bo prejel za donatorstvo v obdobju 1998-2024, za zasluge, da je BTC postal soustanovitelj SZF bo zlato priznanje prejel gospodarstvenik Jože Mermal, znanstvenica in komunikatorica znanosti Marija Strojnik pa bo zlato priznanje prejela za plemenito navduševanje slovenske mladine za znanost na letnih slovenskih festivalih znanosti v obdobju 2017-2023.

Med organizacijami bo SZF zlato priznanje podelila Svetovni federaciji znanstvenikov s sedežem v Ženevi, ki je 135 slovenskim doktorskim študentom in mladim doktorjem znanosti v obdobju 2002-2024 omogočila vnos problematike planetarnih nujnosti v njihovo raziskovalno delovanje v okviru virtualnega Svetovnega laboratorija. Zlato priznanje bo podelila tudi Zvezni gimnaziji in zvezni realni gimnaziji za Slovence v Celovcu, za sodelovanje njenih dijakov in profesorjev v izbranih aktivnostih SZF v obdobju 2015-2024, kar je po njihovih navedbah ustvarilo pomembno dodano vrednost poslanstvu in dobrobiti SZF v domovini in v zamejstvu. Novomeška farmacevtska družba Krka pa bo zlato priznanje prejela za sponzorske podpore, ki so v prvih desetletjih 21. stoletja omogočile prost vstop vedoželjnim mladim na letne slovenske festivale znanosti.

SZF bo na slovesnosti podelila tudi jubilejna priznanja svojim soustanoviteljem. Prejeli jih bodo Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut, BTC, farmacevtski družbi Krka in Lek, Gorenje, Petrol, Mercator, Atlantic Droga Kolinska, Nova Ljubljanska banka, SKB banka, Radiotelevizija Slovenija, časnik Delo in vlada RS, so še sporočili.