STAznanost

V Vojniku konferenca slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije

Vojnik, 20. junija - V Vojniku danes in v petek poteka 12. konferenca slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije, ki jo je pod častnim pokroviteljstvom predsednice republike Nataše Pirc Musar organiziralo podjetje Mik Celje. Konferenca je namenjena izmenjavi znanj in izkušenj med drugim na področjih razvoja ter pridobivanju kadra in investicij.

Kot je v izjavi za medije povedal direktor družbe Mik Celje Franci Pliberšek, je namen tovrstnega srečanja pomagati Slovencem, ki živijo izven Slovenije, da pridobijo informacije, kako bi se lahko vrnili v svojo domovino.

Po njegovih besedah se okoli 60 odstotkov Slovencev, ki ne živijo v Sloveniji, želi vrniti domov. "Dobro je, da izvedo, s katerimi podjetji lahko sodelujejo, kje bi lahko svoje znanje najbolj unovčili. Na drugi strani pa je to tudi dobra priložnost za vse mlade, ki bi si želeli izobraževanja ali izmenjave po svetu, saj lahko to prek Slovencev, ki živijo in delajo v tujini, lažje naredijo," pravi Pliberšek.

Konferenca je namenjena izmenjavi znanj in izkušenj. Pliberšek vabi mlade študente iz ZDA in Anglije, da za nekaj mesecev pridejo na izmenjavo v Slovenijo. Po njegovem mnenju je treba mladim pokazati, da lahko samo s trudom in znanjem dosegajo dobre rezultate ter da je delo vrednota.

Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič je povedal, da imamo v Sloveniji visoko izobraženi kader, ki ga ne izkoriščamo dovolj, ter da preveč tega kadra gre iz Slovenije. Strinjal se je s Pliberškovo oceno, da se želi v Slovenijo želi vrniti okrog 60 odstotkov Slovencev, ki delajo po svetu, ampak jim vrnitev otežujejo birokratske in davčne ovire.

Osrednja današnja tema je tehnološki in trajnostni razvoj, v petek pa bodo udeleženci pozornost namenili ohranjanju čistega okolja in kakovosti bivanja, spodbudnemu poslovnemu okolju, pridobivanju in ohranjanju kakovostnega kadra in investicij v Sloveniji ter tudi sodelovanju znanstvenikov in gospodarstvenikov iz diaspore in Slovenije.