STAznanost

Inženirske iskre v roke trem dijakom idrijske gimnazije, mentorju Oliverju Bučku in projektu TechBEAT

Ljubljana, 20. junija - Iniciativa Inženirke in inženirji bomo! je letos priznanja inženirska iskra podelila trem dijakom z Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki so izdelali FPV dron, Oliverju Bučku z Osnovne šole Breg s Ptuja za mentorstvo mladim in projektu TechBEAT. Posebno pohvalo je prejel odprt laboratorij ljubljanske fakultete za strojništvo Peskovnik.

Ljubljana. Podelitev priznanj Inženirska iskra. Mentor Oliver Buček z OŠ Breg s svojimi učenci. Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana.
Podelitev priznanj Inženirska iskra.
Mentor Oliver Buček z OŠ Breg s svojimi učenci.
Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana. Podelitev priznanj Inženirska iskra. Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana.
Podelitev priznanj Inženirska iskra.
Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana. Podelitev priznanj Inženirska iskra. Nagrado je prejel Peskovnik - odprti laboratorij Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana.
Podelitev priznanj Inženirska iskra.
Nagrado je prejel Peskovnik - odprti laboratorij Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.
Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana. Podelitev priznanj Inženirska iskra. Predsednik Inženirske akademije Slovenije Matjaž Mikoš. Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana.
Podelitev priznanj Inženirska iskra.
Predsednik Inženirske akademije Slovenije Matjaž Mikoš.
Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana. Podelitev priznanj Inženirska iskra. Inženirska iskra za FPV dron - projekt Gimnazije Jurija Vege Idrija ob podpori mentorja iz podjetja Hidria. Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana.
Podelitev priznanj Inženirska iskra.
Inženirska iskra za FPV dron - projekt Gimnazije Jurija Vege Idrija ob podpori mentorja iz podjetja Hidria.
Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana. Podelitev priznanj Inženirska iskra. Inženirka leta 2023 Ljupka Vrteva. Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana.
Podelitev priznanj Inženirska iskra.
Inženirka leta 2023 Ljupka Vrteva.
Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana. Podelitev priznanj Inženirska iskra. Inženirsko iskro je prejel tudi projekt TechBEAT. Foto: Andrej Križ/Mediade

Ljubljana.
Podelitev priznanj Inženirska iskra.
Inženirsko iskro je prejel tudi projekt TechBEAT.
Foto: Andrej Križ/Mediade

Priznanja, ki so jih letos podelili petič, prejmejo prebojne, izvirne prakse, projekti, dogodki ali osebe, ki so pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi, so danes spomnili organizatorji.

"Za prebojne tehnologije, ki temeljijo na znanstvenem razmišljanju in ustvarjanju, moramo postaviti zelo dobre družbene temelje, da do njih res pride. Pomembno vlogo pri tem za mlade igrata vzgoja in izobraževanje - starši, družina, okolje in šola. Predvsem šola in njene kurikularne vsebine morajo mlade pripraviti za ustvarjalno in odgovorno življenje v 21. stoletju. Nujna je prenova načina poučevanja in dela z mladimi v šolah in tudi na univerzah," je pred zbranimi na današnji slavnostni podelitvi dejal predsednik Inženirske akademije Slovenije Matjaž Mikoš.

Med prejemniki inženirskih isker za leto 2024 so dijaki Filip Boškin, Iztok Marolt Šorn, Miha Unijat iz Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki so pod mentorstvom Jureta Novaka iz podjetja Hidria uspešno sestavili FPV dron. "Izziv je zajemal kompleksne naloge izbora komponent, elektronskih sklopov in programiranja krmilnika. Tako kot je to v navadi pri pionirskih projektih, so opravili testiranje različnih konfiguracij in po uspešnih testnih poletih je bil dron pripravljen za predstavitev," je zapisano v obrazložitvi priznanja.

Oliver Buček si je priznanje prislužil za "strastno mentorstvo mladim in promotorstvo VEX robotike v Sloveniji in tujini". "S svojim strokovnim znanjem in izkušnjami navdihuje in podpira mlade na poti odkrivanja sveta robotike. Pri tem ne gre zgolj za entuziazem, ampak tudi za uspehe, dosežene na mednarodni ravni," so zapisali v inciativi.

Ekipa Osnovne šole Breg s Ptuja v sestavi Erin Cafuta, Vite Stanovnik in Simona Ščavničarja je namreč zmagala na mednarodnih tekmovanjih na Finskem, Češkem in v Sloveniji, s tem pa so si prislužili odhod na svetovno prvenstvo VEX Robotics 2024 v Dallasu, na katerem je sodelovalo nekaj več kot 800 ekip.

Projekt TechBEAT pa je po navedbah iniciative "izkustveni dogodek, namenjen motiviranim, proaktivnim srednješolcem s področij naravoslovno-tehničnih ved iz vse Slovenije". Nastal je s skupnim snovanjem in sodelovanjem med šolami, ki so vključile svoje dijake in dijaške mentorje, ter podjetjem Lek, ki je pripravilo tehnične izzive in ponudilo strokovne mentorje. "Predstavniki različnih tehničnih in strokovnih srednjih šol so se organizirali v skupine, ki so jih združili timski cilji in skupni izziv: proizvodnja razpršila za nos v skladu z industrijskim pristopom. Za dosego cilja so morale tekmovalne skupine med seboj sodelovati," so izpostavili v iniciativi.

Posebno pohvalo je prejel Peskovnik - odprti laboratorij, ki deluje po principu "študenti za študente" ter spodbuja interdisciplinarno delovanje in prosto inženirsko udejanjanje idej. "Od svojega nastanka leta 2022 postaja pomembno središče z izjemnim naborom aktivnosti in vizionarskim multidisciplinarnim pristopom odprtosti do vseh študentov univerze. 120 delavnic, sodelovanje in povezovanje študentov z različnih fakultet ter številni študentski projekti prinašajo izredne rezultate, nagrade in pohvale ter študentom zagotavljajo pridobivanje znanj in izkušenj za samostojen razvoj prototipov in izdelkov," so prepričani v iniciativi.

Podelitev inženirskih isker je danes potekala v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani.