STAznanost

Ljubljanska univerza in Strabag podpisala pogodbo o gradnji nove veterinarske fakultete

Ljubljana, 26. junija - Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič je z direktorjem gradbenega podjetja Strabag Dietmarjem Cerjakom in prokuristom Karlom Bogatinom podpisal pogodbo o gradnji nove veterinarske fakultete. Investicijo v vrednosti skoraj 80 milijonov evrov sofinancira EU, gradnja bo končana predvidoma v drugem četrtletju 2026, so sporočili z univerze.

Poleg medicinske fakultete in ljubljanske infekcijske klinike gre za enega izmed treh največjih investicijskih projektov v državi v daljšem obdobju, sofinanciranih iz proračuna in sredstev EU.

"S podpisom te pogodbe začenjamo drugo gradnjo v investicijskem sklopu, s katerim bomo v naslednjih letih, upamo, da do leta 2030, uredili najbolj pereče prostorske težave članic univerze. Nova veterinarska fakulteta bo velika pridobitev tako za študente kot za stroko, ki je v današnjem svetu vedno bolj pomembna s stališča koncepta enega zdravja, ki združuje zdravje ljudi, živali in okolja," so v sporočilu za javnost povzeli rektorjeve besede.

Dekanja veterinarske fakultete Breda Jakovac Strajn je pojasnila, da bodo z novogradnjo pridobili primerne prostore za izobraževanje študentov, tudi klinike in laboratorije za praktično usposabljanje, obenem pa bodo lahko lastnikom živali nudili še boljše storitve zdravljenja.

Projekt novogradnje je razdeljen na dve medsebojno povezani stavbi. Višja stavba v petih etažah bo namenjena prostorom za pedagoško dejavnost in inštitutom, medtem ko bo nižja stavba v dveh etažah namenjena prostorom klinik. Novogradnja bo omogočala izvedbo pedagoških, raziskovalnih in kliničnih procesov na najvišji ravni.

S svojim prostorskim razvojem univerza po navedbah glavne tajnice univerze Mihaele Bauman Podojsteršek želi slediti konceptom trajnostne gradnje in revitalizirati prostor na Gerbičevi, kjer bo po izselitvi veterinarske fakultete v novo stavbo lahko nastal prostor za študentske nastanitve.

Projekt v vrednosti 79,97 milijona evrov sofinancira EU v okviru načrta za okrevanje in odpornost. Iz proračuna EU je predvidenih 49,34 milijona evrov, 18,11 milijona evrov iz proračuna RS in 12,53 milijona evrov lastnih sredstev. Arhitekt novogradnje je družba Arhitektura MJ projektivni biro.

Univerza v kratkem načrtuje tudi gradnjo novih prostorov za fakulteti za strojništvo in za farmacijo ter nadaljuje gradnjo oziroma obnovo prostorov medicinske fakultete, so še sporočili z univerze.