STAznanost

Kmetijski inštitut s svojim prvim živim laboratorijem

Ljubljana, 29. junija - Kmetijski inštitut Slovenije je ustanovil svoj prvi živi laboratorij KIS Living Lab, ki se bo osredotočal na ekološke in lokalne sorte ajde, pšenice, krompirja in fižola. Laboratorij bo povezoval različne deležnike od raziskovalcev do podjetij v agroživilskem sektorju, njegov namen pa sta trajnost in socialna vključenost.

Novoustanovljeni živi laboratorij bo povezoval raziskovalce na inštitutu z žlahtnitelji, kmeti, ekološkimi semenarskimi podjetji, izobraževalnimi inštitucijami, podjetji ter z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bodo skupaj obravnavali izzive in soustvarjali rešitve, so med tednom sporočili z inštituta.

Živi laboratorij so vzpostavili v okviru evropskega inovacijskega projekta LiveSeeding, ki prinaša nujno potrebne spremembe pri vzgoji odpornih in lokalno prilagojenih sort za ekološko pridelavo.

Kot so pojasnili, želijo v okviru projekta spodbuditi ekološko žlahtnjenje rastlin, preskušanje sort in pridelavo semen, s čimer bi zagotovili zanesljivo oskrbo. "Takšna semena bodo dala odporne in zmogljive sorte, ki bodo prilagojene na ekološko pridelavo številnih poljščin," so poudarili.

Poleg tega želijo s projektom okrepiti sektor ekoloških semen, pri čemer bodo upoštevali različne stopnje razvoja med različnimi državami, pa tudi različne modele upravljanja in lokalne posebnosti.

Projekt sofinancirajo EU, Švicarski državni sekretariat za izobraževanje, raziskave in inovacije (SERI) in Britanska agencija za raziskave in inovacije (UKRI).

Ustanovitev živega laboratorija so na kmetijskem inštitutu obeležili pred dnevi, ko je zbrane nagovoril Matteo Petitti iz združenja Rete semi rurali iz Italije, ki znotraj projekta LiveSeeding vodi združevanje vseh živih laboratorijev, ki so del projektnih aktivnosti. Svoje izkušnje z ustanavljanjem in vodenjem živih laboratorijev v Sloveniji pa je predstavil Darko Ferčej iz E-Zavoda.