STAznanost

Na mednarodnem kongresu neonatologije med drugim o dihalih in nevrologiji

Ljubljana, 5. julija - V Ljubljani se danes zaključuje tridnevni mednarodni kongres neonatologije, kjer so se udeleženci tudi na interaktivnih predavanjih in delavnicah izobraževali o dihalih, nevrologiji, okužbah in prehrani pri novorojenčkih, je za STA pojasnil specialist pediatrije in neonatologije Gregor Nosan. Kongresa se udeležujejo posamezniki iz vsega sveta.

Kongres je po njegovih besedah namenjen zlasti neonatologom, babicam, medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom, pa tudi staršem novorojenčkov. Letošnje teme so dihala, nevrologija, okužbe in prehrana. "Kongres pa je organiziran na tak način, da poskuša nekako povzemati čim bolj praktično napotke za delo s teh področij," je pojasnil.

Predstavili so tudi izhodišča za pripravo novih evropskih priporočil glede oživljanja novorojenčkov.

Po njegovih besedah se kongresa udeležuje skoraj 500 ljudi, ki prihajajo tako iz Evrope kot iz drugih delov sveta. Slovenskih udeležencev je okoli 50. Kar nekaj slovenskih neonatologov je ob tem predstavilo svoje raziskave.

Med drugim so slovenski strokovnjaki predavali o preprečevanju okužb oči novorojenčkov, o genetiki prirojenih srčnih napak ter o vplivu hrupa v bolnišnicah na stanje novorojenčkov.

Kongres organizira evropsko združenje neonatalnih in perinatalnih sekcij in evropsko združenja za oskrbo novorojenčkov, soorganizator pa je tudi Neonatalna sekcija Slovenije, ki ji predseduje Nosan. Gre za prvi evropski kongres neonatalogije v Ljubljani.