STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Mladi slovenski biologi do štirih medalj na mednarodni biološki olimpijadi

Ljubljana, 15. julija - S 35. Mednarodne biološke olimpijade, ki je letos med 7. in 14. julijem potekala na Univerzi Nazarbayev v mestu Astani v Kazahstanu, se je slovenska ekipa vrnila z dvema srebrnima in dvema bronastima medaljama. Srebrni odličji sta osvojila Matej Nastran in Miha Ferlinc, bronasti pa Špela Polutnik in Svit Stramšak.

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so na olimpijadi v organizaciji kazahstanskega ministrstva za izobraževanje Slovenijo zastopali Matej Nastran iz gimnazije Škofja Loka, Miha Ferlinc in Špela Polutnik iz II. gimnazije Maribor in Svit Stramšak iz Srednje šole Slovenska Bistrica, ki so se pomerili v konkurenci 286 dijakinj in dijakov iz 81 držav, so sporočili iz ZOTKS.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, so na olimpijadi tekmovalci v dveh različnih tekmovalnih dnevih morali opraviti skupno šesturni praktični preizkus in šesturni teoretični preizkus. Na praktičnem preizkusu, ki je trajal štirikrat po uro in pol, so se olimpijci ukvarjali z biokemijo, molekularno biologijo, bioinformatiko ter živalsko anatomijo in fiziologijo. Spopadali so se s sekcijo ovčjega očesa, čiščenjem proteinov in DNA ter računalniško analizo bioloških zaporedij.

Teoretične naloge, ki so trajale dvakrat po tri ure in vsakič s po 50 vprašanji, so obsegale vsa pomembnejša področja biologije in posegla že globoko v univerzitetni kurikulum.

Ekipo sta v Kazahstanu spremljala vodji ekipe in člana komisije ZOTKS Mojca Ota in Domen Vaupotič, pri pripravah dijakov pa so sodelovali tudi zaposleni na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

ZOTKS je neprofitna organizacija z več kot 75-letno tradicijo, ki si prizadeva za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha. Zveza deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva.