STAznanost

Za raziskovalce v Sloveniji in na Hrvaškem 49 milijonov evrov

Ljubljana, 15. julija - Evropski investicijski sklad (EIF) je skupaj z nacionalnimi razvojnimi bankami Slovenije in Hrvaške ter zasebnimi vlagatelji zagotovil 49 milijonov evrov za sklad za tehnološke inovacije, ki bo spodbujal inovativne raziskave v obeh državah. Sredstva bodo namenjena za komercializacijo raziskovalnih projektov in zaščito intelektualne lastnine.

Sklad, imenovan Vesna, je prvi tovrstni sklad v Sloveniji in na Hrvaškem. Evropski investicijski sklad bo skupaj s hrvaško razvojno banko HBOR in slovensko SID banko prispeval vanj 40 milijonov evrov, preostalih devet milijonov evrov so ob prvem zaprtju sklada zagotovili zasebni vlagatelji.

Sklad Vesna za tehnološke inovacije bo vlagal v prenos tehnologij, zaščito intelektualne lastnine in komercializacijo raziskovalnih projektov na univerzah in raziskovalnih ustanovah v Sloveniji in na Hrvaškem, so v skupnem sporočili za javnost zapisali v SID banki, HBOR in Evropski investicijski banki, katere del je EIF. Upravljal ga bo lokalni sklad tveganega kapitala Vesna, ki vlaga v prebojne tehnologije.

Sklad bo vlagal v do 80 projektov v obeh državah, pri čemer se bo osredotočil na t. i. fazo potrditve koncepta, v kateri bi se projekti lahko komercializirali in preoblikovali v podjetja. Pomagal bo tudi pri oblikovanju okvirja za prenos intelektualne lastnine z univerzitetnimi uradi, ki so odgovorni za komercializacijo raziskav.

"Sklad predstavlja dolgoročno rešitev za financiranje raziskovalnih projektov, zaščito intelektualne lastnine na slovenskih in hrvaških univerzah ter raziskovalnih inštitutih, in kar je ključno - za financiranje prenosa tehnologij," je povedala izvršna direktorica EIF Marjut Falkstedt.

Predsednik uprave SID banke Borut Jamnik je poudaril, da sklad Vesna za tehnološke inovacije izpostavlja vrednost pobude za prenos tehnologij v srednji in vzhodni Evropi in obljublja krepitev slovenskega gospodarstva. "S to pobudo SID banka sledi svojemu poslanstvu, da pospeši razvoj financiranja zgodnjih faz v Sloveniji, pomaga državi, da se spet uvrsti med močne inovatorje v EU, ter poveča konkurenčnost slovenskega gospodarstva," je dejal.

Po besedah predsednika upravnega odbora HBOR Hrvoja Čuvala bo novi sklad pomagal zagotoviti, da bodo dobre raziskovalne zamisli iz laboratorija prišle na trg. Spomnil je, da številni dragoceni patenti in tehnološke rešitve nikoli ne dosežejo trga zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, ter dodal: "Slovenskim in hrvaškim znanstvenikom ter znanstveni-raziskovalni skupnosti zagotavljamo finančna sredstva, ki bodo spodbudila nadaljnji razvoj znanosti, raziskav in inovacij."