STAznanost

Evropski klimatologi: 22. julij še bolj vroč kot 21. julij

Pariz, 24. julija - Po podatkih službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus je 22. julij nov najbolj vroč dan v zgodovini, potem ko so klimatologi izmerili, da je bilo svetovno povprečje temperature zraka v ponedeljek 17,15 stopinje Celzija, oziroma 0,06 stopinje Celzija več kot 21. julija, ki je pred tem veljal za rekordnega.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so klimatologi najbolj vroč dan v zgodovini tako zabeležili drugi dan zapored. "Zemlja je ravnokar doživela najbolj vroč dan," so zapisali pri Copernicusu.

Direktor službe Carlo Buontempo je v torek ob objavi podatkov glede 21. julija v izjavi za javnost zapisal, da se "človeštvo v času segrevanja ozračja nahaja na neznanem teritoriju". Ob tem je tudi napovedal, da bi se lahko rekorde postavljalo več zaporednih dni.

Po navedbah AFP je vsak mesec od junija 2023 podrl rekord najtoplejšega meseca v primerjavi z istim mesecem prejšnjih let.

Klimatologinja Joyce Kimutai z univerze Imperial College v Londonu je za AFP danes dejala, da sta zaporedna rekorda "točno to, pred čemer svari znanost, če ne bomo prenehali z uporabo premoga, nafte in zemeljskega plina".