STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenija aktivno sodeluje v projektu za pretvorbo toplogrednih plinov v uporabne kemikalije

Ljubljana, 25. julija - Kemijski inštitut in Center odličnosti nizkoogljične tehnologije sodelujeta v mednarodnem projektu e-CODUCT, v okviru katerega razvijajo inovativno tehnologijo za pretvorbo toplogrednih plinov v uporabne proizvode, kot so goriva in uporabne kemikalije. Razvita tehnologija bo lahko izboljšala tako okoljsko kot ekonomsko učinkovitost kemičnih tovarn.

Cilj projekta, ki je podprt s sredstvi programa Obzorje Evropa, je razviti inovativno tehnologijo, ki omogoča hkratno redukcijo ogljikovega dioksida in vodikovega sulfida za proizvodnjo uporabnih končnih zelenih proizvodov, na primer goriv in uporabnih kemikalij, kot sta zeleni metanol in elementarno žveplo, so sporočili s Kemijskega inštituta.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo premostitvena tehnološka rešitev v več sektorjih evropske industrije spodbudila elektrifikacijo procesov redukcije izpušnih plinov. S tem naj bi izboljšali tako okoljsko kot ekonomsko učinkovitost kemičnih tovarn ter prispevali k doseganju ciljev evropskega zelenega dogovora. Možnost integracije tehnologije v obstoječe industrijske procese so že potrdili s celovito tehno-ekonomsko študijo in analizo življenjskega cikla.

V evropskem merilu gre sicer za enega prvih projektov, ki za pretvorbo toplogrednih in drugih industrijskih izpušnih plinov v uporabne proizvode razvija tehnološki proces z uporabo najsodobnejšega elektro-termičnega reaktorja, so navedli.

V okviru projekta ravno v Sloveniji razvijajo in vzpostavljajo pilotni obrat, namen katerega je demonstrirati tehnologijo in ekonomsko učinkovitost pretvorbe teh najbolj pogostih industrijskih izpušnih plinov. Konzorcij je pod vodstvom Centra odličnosti nizkoogljične tehnologije in odseka za katalizo in reakcijsko inženirstvo iz Kemijskega inštituta dokončal zasnovo reaktorja in naredil prototip elektrotermičnega reaktorja z lebdečim slojem.

Eksperimenti z uporabo visokozmogljivih katalizatorjev so pokazali učinkovito pretvorbo kislega plina (mešanice vodikovega sulfida in ogljikovega dioksida) v kemično spojino COS, ki velja za vmesno spojino v različnih kemičnih reakcijah, predvsem pri pretvorbi industrijskih izpušnih plinov. Kot so navedli, so tako katalizatorji primerni za uporabo v industrijskih reaktorjih.

Projekt e-CODUCT se je začel septembra 2022 in povezuje konzorcij devetih vodilnih evropskih raziskovalnih ustanov in industrijskih partnerjev iz petih evropskih držav - Slovenije, Belgije, Nizozemske, Francije in Nemčije.