STAznanost

IJS bo pridobil evropska sredstva za projekt o razvoju slovenskega središča za kvantno znanost

Ljubljana, 25. julija - Institut Jožef Stefan bo v okviru razpisa Evropske komisije MSCA COFUND 2023 prejel 5,7 milijona evrov za projekt Slovensko središče za kvantno znanost. Skupna vrednost projekta je 12 milijonov evrov, financiralo ga bo tudi ministrstvo za visoko šolstvo znanost in inovacije. Cilj projekta je pridobiti vrhunske strokovnjake za kvantne tehnologije.

Evropska komisija je objavila rezultate razpisa za sofinanciranje regionalnih, nacionalnih in mednarodnih programov (COFUND), ki je del ključnega programa EU za financiranje raziskav in inovacij Obzorje Evropa. Za financiranje 27 projektov COFUND bo zagotovila 96,2 milijona evrov. Med njimi je 12 programov doktorskega usposabljanja in 15 podoktorskih štipendijskih programov izjemne kakovosti.

Kot so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, je med izbranimi projekti izstopal projekt Slovensko središče za kvantno znanost (SQUASH), ki ga bo koordiniral IJS. Projekt je prejel izjemno visoko oceno in med 15 podoktorskimi projekti zasedel tretje mesto. Skupna vrednost projekta je 12 milijonov evrov. Evropska komisija bo zanj namenila 5,7 milijona evrov, dodatna sredstva pa bo prispevalo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Projekt SQUASH bo vključeval 40 podoktorskih raziskovalk in raziskovalcev iz tujine, ki bodo deležni štipendij za izpopolnjevanje raziskovalnih veščin na štirih ključnih multidisciplinarnih področjih - kvantna teorija, kvantni materiali, kvantna tehnologija in kvantno računalništvo ter informacije. V partnerskem konzorciju projekta sodeluje 43 partnerjev, vključno s petimi podjetji iz Slovenije.

Cilj projekta je razvoj vrhunsko usposobljenih in inovativnih strokovnjakov na področju kvantnih raziskav in tehnologij, ki bodo pripravljeni na izzive druge kvantne revolucije. S široko paleto mednarodnih in medsektorskih napotitev ter programov usposabljanja bodo štipendisti pridobili dodatna znanja in spretnosti, kar bo okrepilo njihove možnosti za poklicni razvoj, so zapisali.