STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na znanstveni konferenci o raziskovanju v vzgoji in izobraževanju tudi o etiki umetne inteligence

Ljubljana, 25. septembra - Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani bo danes in v četrtek potekala znanstvena konferenca o raziskovanju v vzgoji in izobraževanju. V ospredju konference bo vprašanje etike in umetne inteligence v vzgoji in izobraževanju, so sporočili organizatorji s Pedagoškega inštituta.

"Umetno inteligenco v izobraževanju obkrožajo miti, obljube in izzivi, zato je pomembno, da se je lotimo z uravnoteženim pogledom. Nujno je treba obravnavati etične vidike, da bi zagotovili zasebnost podatkov, personalizacijo, pravičnost in človeško delovanje," so o glavni temi konference zapisali na inštitutu.

Poleg etike uporabe sodobne tehnologije v vzgoji in izobraževanju se bodo prispevki dotikali tudi posledic razširjene uporabe sistemov umetne inteligence na učenje učencev ter odpirali vprašanja, povezana s pedagoškim in didaktičnim delom učiteljev.

Načrtovani sta dve plenarni predavanji. Na prvem bo o prihodnost učenja in poučevanja v navezavi na umetno inteligenco spregovorila članica delovne skupine Evropske komisije za umetno inteligenco Lidija Kralj. Profesor na francoski Univerzi v Nantesu Colin de la Higuera bo predaval o praktičnih aplikacijah in dolgoročnih posledicah umetne inteligenca na izobraževanje. V predavanju se bo dotaknil vprašanj o pomenu in načinih ocenjevanja, rabi umetne inteligence in motivaciji učencev.

Na konferenci bodo podelili tudi različna priznanja. Urška Žerak in Tadej Košmerl bosta prejela priznanje za najboljši doktorat. Priznanje za izjemne dosežke na področju raziskovanja vzgoje in izobraževanja za leto bo prejel Iztok Devetak. Priznanja za življenjsko delo na področju raziskovanja vzgoje in izobraževanja v letu 2024 pa prejmeta Slavko Gaber in Zdenko Medveš.

Znanstvena konferenca se bo zaključila z okroglo mizo Med upanjem in zaupanjem: umetna inteligenca danes in jutri, ki jo bo moderiral Ernest Ženko z Univerze na Primorskem. O temi bodo razpravljali Marko Grobelnik z Instituta Jožef Stefan, Vida Groznik z ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko, Tine Kolenik z Medicinske univerze Paracelsus v Salzburgu, Franc Mali z ljubljanske fakultete za družbene vede, Marko Robnik-Šikonja z ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko ter Marko Uršič z ljubljanske filozofske fakultete.

Konferenco organizirajo Pedagoški inštitut, Slovensko društvo raziskovalcev na področju edukacije ter oddelek za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.