STAznanost
Humanistika in družboslovje

Italijanska nagrada Udine filosofia slovenski filozofinji Alenki Zupančič

Videm, 7. oktobra - Priznana slovenska filozofinja Alenka Zupančič in italijanski matematik Paolo Zellini sta dobitnika letošnje nagrade Udine Filosofia, ki jo podeljuje italijansko Kulturno združenje Territori delle Idee v sodelovanju z videmsko založbo Mimesis. Nagradi bodo podelili konec meseca v okviru festivala Mimesis.

Zupančič in Zellini sodita med vodilne znanstvenike in mednarodne referenčne osebnosti sodobne misli o razmerjih med znanostjo in humanizmom, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kot so še zapisali, bo Zupančič ob tej priložnosti predstavila svojo najnovejšo knjigo Disavowal, ki bo v italijanskih knjigarnah z naslovom Disconoscimento na voljo od novembra.

Na slavnostni prireditvi pričakujejo tudi zgodovinarko Irino Ščerbakovo, soustanoviteljico ruske nevladne organizacije za človekove pravice Memorijal in Nobelovo nagrajenko za mir leta 2022, ki bo predstavila svojo knjigo, ki ima v italijanskem prevodu naslov Le mani di mio padre. Ta prinaša zgodbo o boleči zgodovini njene družine, ki ji je uspelo preživeti grozodejstva 20. stoletja.

Na festivalu Mimesis, ki bo v Vidmu potekal od 18. do 20. in od 25. do 27. oktobra, bodo potekale debate, interdisciplinarne konference, mojstrski tečaji z več kot 70 filozofi, znanstveniki, pisatelji, inženirji, politiki, pesniki, učitelji in raziskovalci, ki bodo govorili o različnih temah, vključno o umetni inteligenci, digitalnih napravah in virtualnih sistemih, še napoveduje Ansa.