STAznanost

V Vipavi prva mednarodna znanstvena konferenca projekta SMASH

Vipava, 7. oktobra - V Vipavi so danes odprli prvo mednarodno znanstveno konferenco v sklopu projekta SMASH. Projekt koordinira Univerza v Novi Gorici, vključuje pa pet najboljših slovenskih akademskih ustanov ter 25 mednarodnih partnerjev. Na konferenci, ki se bo končala v petek, se posvečajo razvoju vrhunskih aplikacij za strojno učenje za znanost in humanistiko.

Vipava, dvorec Lanthieri. Uradna otvoritev mednarodne znanstvene konference projekta SMASH. Foto: Metka Rupnik

Vipava, dvorec Lanthieri.
Uradna otvoritev mednarodne znanstvene konference projekta SMASH.
Foto: Metka Rupnik

Ob odprtju dogodka v sklopu projekta SMASH, programa usposabljanja za razvoj kariere za izjemne podoktorske raziskovalce, je beseda tekla o begu možganov. S to težavo se v zadnjih letih vse bolj soočajo tudi raziskovalni kadri. Kot je poudaril rektor Univerze v Novi Gorici Boštjan Golob, znotraj Evrope sicer nismo več priča klasičnemu begu možganov, temveč kroženju možganov, ki se je zgodilo zaradi vzpostavitve enotnega raziskovalnega in visokošolskega prostora.

"Dogaja se, da že študenti in potem tudi strokovnjaki svobodno krožijo po Evropi. In ko eni prihajajo, drugi odhajajo. Vsekakor imamo v Sloveniji veliko globalno vrhunskih raziskovalcev, a da stopamo v korak z razvojem, potrebujemo priliv raziskovalcev iz tujine," je novinarjem dejal Golob.

Direktor Instituta Jožef Stefan Boštjan Zalar je priznal, da se tudi na omenjenem institutu, ki v projektu sodeluje kot projektni partner, v zadnjih letih soočajo z begom možganov. Projekt SMASH je po njegovih besedah izredno pomemben predvsem z vidika pridobivanja novih raziskovalnih kadrov.

Zalar je spregovoril tudi o vse večji rabi umetne inteligence in opozoril na izzive na tem področju. Po njegovih besedah je lahko umetna inteligenca pomembno orodje tudi pri raziskovalnem delu, a je bistvenega pomena to, da jo raziskovalci uporabljajo zgolj kot pomoč za kakovostnejše delo in lažje sprejemanje odločitev. "Na koncu mora biti vedno človek tisti, ki bo odločal o vsem, ne stroj," je poudaril.

Generalni direktor Direktorata za znanost in inovacije pri omenjenem ministrstvu Tomaž Boh je dejal, da projekt SMASH pomaga pri pridobivanju novih domačih in tujih raziskovalcev, pa tudi pri vključevanju raziskovalne infrastrukture, saj združuje več relevantnih visokošolskih in raziskovalnih akterjev v Sloveniji. V projekt so namreč med drugim vključeni tudi Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani ter Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Agencija za okolje RS in Inštitut informacijskih znanosti Maribor.

V sklopu konference bo v torek v vipavskem dvorcu Lanthieri pripravili okroglo mizo o vplivu umetne inteligence na znanost in družbo. Na njej bodo spregovorili izvršna direktorica in soustanoviteljica NEUS diagnostics Vida Groznik, kozmolog Uroš Seljak, predstavnica za poslovne in strateške odnose pri INL s Portugalske Brigita Jurisic, jezikoslovka Tanja Samardžić in znanstveni raziskovalec v podjetju DeepMind Nenad Tomašev.

SMASH je sicer inovativen medsektorski program usposabljanja za razvoj kariere za izjemne podoktorske raziskovalce iz vsega sveta, osredotočen pa je na razvoj vrhunskih aplikacij strojnega učenja za znanost in humanistiko. Projekt se osredotoča na podatkovno znanost, temeljno fiziko, jezikoslovje, podnebje in medicino. Poteka med letoma 2023 in 2028, v njegovem okviru pa bodo omenjene slovenske ustanove gostile 50 nadarjenih posameznikov, ki jim bodo nudili priložnost za razvoj raziskovalnih idej na podlagi dostopa do podatkovno-znanstvenega potenciala Vega, enega najnovejših visokozmogljivih računalnikov v Evropi.