STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Ob 20-letnici študija biotehnologije izpostavili raznolikost kariernih priložnosti za študente

Ljubljana, 16. oktobra - Študij biotehnologije je izjemno aktualen, študentom pa ponuja številne karierne možnosti predvsem na področju farmacije, prehrane in okoljskih aktivnosti, je ob dnevu biotehnologije, ki danes poteka na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in je posvečen tudi 20-letnici študija, dejala ena od ustanoviteljic študija Mojca Narat.

Na današnjem dogodku, ki ga Biotehnološko študentsko društvo organizira v sodelovanju s kolegijem študija biotehnologije, potekajo številna predavanja raziskovalcev z različnih biotehnoloških področij, kot so glive, rastline in imunoterapije.

Popoldanski del dogodka bo namenjen alumnom biotehnologije in predstavitvam biotehnoloških podjetij. Potekala bo tudi okrogla miza na temo karierne poti in življenje po študiju biotehnologije, kjer bodo gostje alumni z zanimivimi kariernimi zgodbami, ki segajo od dela v tujini do podjetništva in raziskovalnih izzivov.

Po besedah namestnice vodje kolegija študija biotehnologije in ene od ustanoviteljic programa Mojce Narat je študij biotehnologije izjemno aktualen. "Študente opremi z osnovnimi znanji in razumevanji bioloških procesov, ki jih potem prenašajo v industrijo. Industrijskih procesov, ki zahtevajo osnovna biotehnološka znanja je vedno več, tako na področju farmacije, prehrane, okoljskih aktivnosti kot na področju čiščenja odpadnih voda itd. Kariernih priložnosti je za študente torej veliko," je dejala.

Študenti biotehnologije že v okviru študija obiskujejo številna uspešna farmacevtska podjetja, kot sta Lek in in Novartis, kjer pridobivajo dragocena znanja. Prav tako se pod mentorstvom strokovnjakov iz industrije vključujejo v projekte in opravljajo zaključna dela, kar jim omogoča zgodnje mreženje in gradnjo poklicne poti že tekom študija. "Pravzaprav so vsi, ki zaključijo študij, zato tudi praktično že zaposleni," je poudarila.

Trenutno najhitreje rastoče področje biotehnologije je po njenih besedah sicer razvoj bioloških zdravil. Gre za zdravila, ki so izdelana iz živih organizmov ali njihovih celic. Uporabljajo se za zdravljenje širokega spektra bolezni, vključno z rakom, avtoimunskimi boleznimi, nevrološkimi motnjami. "Med izjemno aktualnimi so trenutno celične terapije, ki se uveljavljajo po celem svetu in tudi v Sloveniji," je dejala. Ob tem je izpostavila zlasti CAR-T celično zdravljenje, napredno obliko imunoterapije, ki se uporablja zlasti za zdravljenje nekaterih vrst raka.

"Del biotehnologije so tudi genske terapije. Slednje se na primer uporabljajo tudi za žlahtnjenje rastlin, ki postajajo odporne na sušo in škodljivce, kar je ključnega pomena pri prilagajanju na nove okoljske razmere," je poudarila.

Po njenih besedah je biotehnologija tudi ena redkih naravoslovnotehnoloških ved, ki odpira vrata številnim startupom. Takšno je na primer podjetje Juicy Marbles, ki je razvilo lastno tehnologijo, s katero lahko izdelajo zrezke rastlinskega izvora. "Veliko podjetij, ki so jih ustanovili naši nekdanji študenti, kaže pogum in inovativnost na tem področju, je poudarila.

Da bi se fakulteta odzvala na potrebe industrije in trga dela tudi nadgrajuje svoje študijske programe. V programu Biotehnologija so bili tako uvedeni številni novi izbirni predmeti, kot so bakteriofagi, molekulski mehanizmi staranja ter industrijsko biokemijsko inženirstvo, so navedli na spletni strani fakultete. Posebej izpostavljajo tudi nov izbirni predmet Razvoj molekularnih genetskih diagnostičnih metod, ki so ga razvili na pobudo študentov, ki so si želeli več medicinskih vsebin. Leta 2024 pa je fakulteta pripravila tudi predlog novega interdisciplinarnega magistrskega programa Bioinformatika. Program, ki je trenutno v obravnavi, bo ponujal inovativno povezavo med biološkimi in digitalnimi znanji.