STAznanost
Humanistika in družboslovje

Slovensko sociološko društvo podelilo društvene nagrade in priznanja

Koper, 19. oktobra - Na sociološkem srečanju v Kopru so sinoči podelili nagrade in priznanja Slovenskega sociološkega društva (SSD). Najvišje priznanje, naziv častne članice, je prejela Majda Pahor, priznanje za znanstveno delo je prejela Majda Hrženjak, za strokovno delo Inštitut 8. marec, za uveljavljanje sociologije v praksi pa Kristina Božič, so sporočili iz SSD.

Profesorica Majda Pahor je s svojim izjemnim znanstvenim in pedagoškim delom postavila temelje sociologije zdravja in bolezni v Sloveniji. S tem je odprla prostor za to disciplino znotraj družboslovja, kjer prej ni bila prepoznana, ter vzpostavila ključne povezave med sociologijo in zdravstvenimi vedami, so o njenem delu zapisali v utemeljitvi.

Med letoma 1978 in 2013 je bila zaposlena na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je kot prodekanja in kot ustanoviteljica Katedre za družbene vidike zdravja in zdravstva soustvarjala interdisciplinarne povezave med družboslovjem in zdravstvenimi vedami. Njeno pionirsko delo je bilo ključno pri postavljanju temeljev za uvajanje sociologije v zdravstveno izobraževanje in prakso, kar je odprlo prostor za preučevanje družbenih vidikov zdravja.

Priznanje za znanstveno delo je prejela Majda Hrženjak za njeno kritično analizo politik upravljanja pandemije Slovenije v domski oskrbi starejših ljudi, ki jo je objavila v zborniku Care Loops and Mobilities in Nordic, Central, and Eastern European Welfare States, ki je izšel pri založbi Palgrave. V svoji analizi je pokazala, da so imele enake biološke pandemične danosti v različnih družbah in političnih sistemih različne učinke na stopnjo smrtnosti starejših ljudi.

Nagrado za strokovno delo je prejel Inštitut 8. marec za kampanjo My voice, my choice, ki izpostavlja pereč problem, s katerim se sooča več kot 20 milijonov žensk v Evropi, ki nimajo dostopa do varnega splava, so zapisali.

Priznanji za uveljavljanje sociologije v praksi sta prejela pravnica in novinarka Kristina Božič za kritično uveljavljanje sociološko relevantnih tem v medijih in pisatelj Vinko Möderndorfer za roman Druga preteklost, v katerem je predstavil zgodbo dveh družin v nemirnem 20. stoletju. Ključno sporočilo knjige je razumevanje preteklosti in njenega vpliva na našo sedanjost.

Barbara Zagorc in Monika Lamot sta prejeli priznanje za perspektivno delovanje na področju sociologije in postali sociološka upa.

Zagorc je doktorska kandidatka sociologije kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, gostujoča študentka raziskovalka na Univerzi v Kaliforniji (Berkeley) in raziskovalka na Inštitutu Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (Asef). V svoji doktorski disertaciji se ukvarja s transformacijo urbanih prostorov na primeru urbanega parka iz mesta Berkeley v Kaliforniji, kjer je to poletje opravljala terensko in raziskovalno delo.

Monika Lamot pa je leta 2024 doktorirala na Oddelku za sociologijo Univerze v Mariboru, kjer od leta 2021 deluje kot raziskovalka in asistentka. Njeno magistrsko delo je prejelo Miklošičevo nagrado za najboljše magistrsko delo na področju sociologije. Aktivno sodeluje na nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih projektih, predvsem s področij sociologije zdravja, politične sociologije in sociologije mladih.

Posebno nagrado za uredniško delo pri reviji Družboslovne razprave sta prejeli Tanja Oblak Črnič in Natalija Majsova, ki sta med drugim, kot so zapisali, postavili "zgledno prakso, da urednik ni le v ozadju, temveč je v dialogu s publiko".

Danes je Slovensko sociološko društvo podelilo tudi plakete za najboljše sociološke eseje dijakov. Prejeli so jih Klara Klinc s I. gimnazije v Celju, Saša Štajner z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in Zoja Ivančič z II. gimnazije Maribor.