STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V sklopu projekta Squash bodo v Slovenijo prišli raziskovalci s področja kvantnih tehnologij

Ljubljana, 22. oktobra - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so pridobili nov 11,5 milijonov evrov vreden projekt Squash - Slovensko središče za kvantno znanost. S projektom želijo izboljšati raziskovalno odličnost in konkurenčnost instituta z zaposlitvijo podoktorskih raziskovalcev z vsega sveta na področjih kvantnih znanosti in tehnologij, so danes povedali na predstavitvi.

Po besedah direktorja IJS Boštjana Zalarja je projekt, ki ga koordinira IJS, eden največjih znanstvenoraziskovalnih projektov v Sloveniji z močno finančno podporo. "Pomemben cilj projekta je privabiti tuje raziskovalce v Slovenijo ter spodbuditi vračanje slovenskih znanstvenikov, ki delujejo v tujini," je dejal.

Namen projekta je po besedah njegovega koordinatorja Andreja Zorka z IJS usposabljanje vrhunsko usposobljenih in inovativnih strokovnjakov na področju kvantnih raziskav in tehnologij, ki bodo pripravljeni na izzive druge kvantne revolucije. Kot je poudaril, bodo v ta namen zaposlili 40 podoktorskih raziskovalk in raziskovalcev iz tujine, ki bodo deležni štipendij za izpopolnjevanje raziskovalnih veščin na štirih ključnih multidisciplinarnih področjih.

Prvo področje je kvantna teorija, kjer bodo raziskovali še odprta vprašanja kvantne fizike. Drugo področje so kvantni materiali, kjer bodo iskali nove koncepte oz. pojave, ki temeljijo na kvantni mehaniki in ki bi lahko v prihodnosti vodili do novih funkcionalnosti materialov. Tretje področje je razvoj različnih kvantnih tehnologij, zadnje področje pa je razvoj kvantnega računalništvo, kjer bodo razvijali algoritme in orodja za reševanje kompleksnih matematičnih problemov, ki jih današnji klasični računalniki ne morejo rešiti.

V sklopu projekta bodo po besedah Zorka izvajali tudi nekatere druge projekte, denimo za izboljšanje živilske tehnologije in trajnostnega razvoja v boju proti podnebnim spremembam ter za razvoj bolj etične, človeku prijazne in trajnostne tehnologije umetne inteligence.

Po besedah Roka Žitka z IJS kvantne tehnologije ponujajo priložnosti na številnih področjih. "Na področju kvantnih komunikacij lahko v prihodnosti na primer pričakujemo, da bomo razvili popolnoma varne komunikacije na velike razdalje, brez tveganja prisluškovanja. Na področju senzorike se bodo razvijali sistemi, ki bodo omogočali določanje lokacije tudi na mestih, kamor sateliti ne sežejo, na primer v stavbah ali pod vodo. Razvoj kvantnih simulatorjev bo omogočil boljše razumevanje kompleksnih molekul, pomembnih za farmacijo. Kvantni računalniki pa bodo nenazadnje lahko pomagali reševati logistične probleme, kar bo koristno recimo v prometu," je poudaril. Po njegovih besedah je projekt Squash pomemben mejnik na področju spodbujanja razvoja tovrstnih kvantnih tehnologij.

Skupna vrednost projekta je okoli 11,5 milijona evrov. V okviru razpisa MSCA COFUND 2023 bo Evropska komisija zanj namenila 5,7 milijona evrov, dodatna sredstva pa bo prispevalo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Minister Igor Papič je danes z zadovoljstvom poudaril, da se finančna situacija v znanstvenoraziskovalni dejavnosti izboljšuje, saj ministrstvo vsako leto povečuje vlaganja v znanost in inovacije. "Vesel sem, da smo tudi v okviru projekta Squash priča konkretnim ukrepom, ki krepijo raziskovalne zmogljivosti in omogočajo prihod novih generacij raziskovalcev," je dejal.

Glavni partner projekta, ki bo skupaj trajal pet let in se bo uradno pričel marca naslednje leto, je Univerze v Ljubljani, združuje pa še 45 akademskih in neakademskih pridruženih partnerjev iz Slovenije, Evrope in širše.