Koper
Elektronski nos za senzorično ocenjevanje oljčnega olja, pri razvoju katerega sodeluje tudi Laboratorij inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.
Foto: arhiv ZRS Koper
Slovenci sodelujejo pri razvoju elektronskega nosu za zanesljivejše ocenjevanje oljčnega olja
Koper, 2. maja - Slovenski nacionalni panel za senzorično ocenjevanje oljčnega olja, ki deluje v okviru Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper, sodeluje pri razvoju prvega italijanskega elektronskega nosu za senzorično analizo oljčnega olja. S to napravo, ki temelji na napredni tehnologiji, bodo lahko proizvajalci hitreje in zanesljiveje ocenili senzorično kakovost olja.
Elektronski nos razvijajo v sklopu projekta Oleum Spec, pri katerem poleg slovenskega Laboratorija inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper sodelujejo še italijanska podjetja Olitalia in Lab Service Analytica, Univerza v Bologni ter kompetenčni center BI-REX.
Tehnološka naprava, ki združuje umetno inteligenco, strojno učenje in sodobno analitsko opremo, omogoča hitro in objektivno oceno senzorične kategorije oljčnega olja, so sporočili z inštituta.
Temelji na tehnologijah za zaznavanje hlapnih snovi v olju ter na napravi za učenje, programirani na podlagi rezultatov senzoričnih ocen, ki so jih pripravili izkušeni mednarodni strokovnjaki. Med njimi je tudi slovenski nacionalni panel za senzorično ocenjevanje oljčnega olja, ki ga v projektu pod vodstvom Ernesta Kante in Milene Bučar-Miklavčič sestavljajo Rok Babič, Goran Gregorič, Barbara Bajda, Novak Igor, Tomaž Koren, Blaž Kante, Jadran Jakončič, Mirjana Knez in Saša Ožbolt.
Naprava na osnovi ocen strokovnjakov prepozna tipične senzorične napake deviških oljčnih olj, kot so žarkost, pregretost, plesnivost in druge pomanjkljivosti, ter oceni njihovo intenzivnost. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo proizvajalci in laboratoriji z njeno pomočjo hitreje in zanesljiveje ocenili senzorično kakovost olja, zmanjšali tveganje človeških napak, lažje sledili zakonskim standardom in izboljšali nadzor v proizvodnem procesu.
Kljub prednostim pa nova metoda ne bo nadomestila senzorične analize, ki ostaja standard za ocenjevanje in razvrščanje oljčnega olja, so opozorili. Olje je namreč še vedno treba tudi okušati. Naprava Oleum Spec je tako zasnovana kot podpora obstoječim metodam, njeno uporabo pa je mogoče vključiti tudi v sistem samokontrole HACCP, koncept za zagotavljanje varnosti živil in preprečevanje napak v proizvodnem procesu, kar je še posebej pomembno za oljarne in nadzorne organe.
"Gre za velik korak proti digitalizaciji oljčne industrije in krepitev njene konkurenčnosti, kjer tudi Slovenija igra pomembno vlogo," so poudarili na inštitutu. Projekt sofinancira EU prek programa Next Generation EU.