STAznanost
Knjige

Kaj je socialistična vlada?

Kaj je socialistična vlada? je v izvirniku izšla leta 2017. V delu poskuša Fischbach ugotoviti, kaj je ostalo od socializma kot političnega in intelektualnega gibanja po koncu realnega socializma in socialnih demokracij.

Ali obstaja jedro socialističnih hipotez, ki bi bile lastne zgolj socializmu - in ne komunizmu ali levici? So te hipoteze lahko vitalne še danes? Fischbachov odgovor je pritrdilen. Z razvojem naše vednosti o družbi, trdi avtor, se razvija tudi naša sposobnost urejanja družbenih odnosov. Socializem je poskus, kako urediti naša razmerja tako, da bodo čim bolj ustrezala sodelovalni naravi modernega dela in hkrati našim zahtevam po enakosti; toda uspešna realizacija tega projekta zahteva od državljanov "napor, refleksivnost in neprenehno izvajanje njihove družbene inteligence."

Franck Fischbachje profesor zgodovine nemške filozofije na univerzi v Strasbourgu. V svojih študijah nemškega idealizma se je posvečal problemom prakse in pripoznanja. Je tudi strokovnjak za marksizem in socialno filozofijo; poznavanje klasičnih filozofov, kot sta Fichte in Dewey, nadgrajuje z uvidi sodobne sociologije. Med njegovimi številnimi knjigami sta Manifeste pour une philosophie sociale (2009)in Philosophies de Marx (2015). V slovenščino je že prevedeno njegovo delo Brez predmeta (2012), ki analizira pojem odtujitve v modernih filozofskih sistemih od Heideggerja do Žižka.