STAznanost
Knjige

Ženske in oblast: Manifest

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete je izšlo eno temeljnih sodobnih feminističnih del, Ženske in oblast britanske akademičarke, klasične filologinje, urednice in intelektualke Mary Beard. Knjiga se ukvarja z analizo žensk v javnem življenju; in predvsem z vprašanjem, zakaj so številne ženske tolikokrat utišane.

Avtorica se iskanja odgovorov na ta na videz vsakdanja, a zato nič manj problematična vprašanja loteva v antiki. Prikaže, kako je ženska utišana že na samem začetku Besede, v Odiseji, in kako se bolj ali manj nasilni mehanizmi utišanja žensk v javnem življenju vlečejo skozi celotno antiko - preko splošno sprejetih kulturnih vzorcev pa jih občutimo še danes. V knjigi se lahkotno prepletajo sproščenost in erudicija, strast in humor ter preteklost in sedanjost; preskok od Meduze do Hilary Clinton pa je hitrejši, kot bi si kadarkoli zmogli misliti.

V knjigi zgodovinske izsledke spremljajo tudi osebne izkušnje Mary Beard: sama je kot javna intelektualka in angažirana feministka namreč tarča poskusov utišanja in celo groženj s smrtjo. Ženske in oblast je jasen in luciden manifest, ki je kljub zavidljivi erudiciji namenjen širokemu bralstvu, zato ne preseneča, da je postal svetovna uspešnica. Verjamemo, da bo navdušil tudi slovenske bralke in bralce.