STAznanost
Knjige

60 obrazov biodiverzitete

V oddelku za raziskave organizmov in ekosistemov z Nacionalnega inštituta za biologijo so se odločili, da vam biodiverziteto predstavimo nekoliko pobliže. Pripravili so tiskano knjigo, v kateri je 60 poljudnih zgodb o naravi, oziroma, kakor so jih naslovili: "60 obrazov biodiverzitete". Knjiga je splet zgodb o živalih, rastlinah, o odnosih med vrstami ter o resničnih užitkih, doživetih ob stiku z naravo. "

Pri zgodbi številka 60 smo se ustavili, ker v letu 2020 praznujemo 60 let Nacionalnega inštituta za biologijo, kjer se z biodiverziteto ukvarjamo tudi raziskovalno. In ker je biodiverziteta pomemben del Zemlje, se nam zdi 22. april, svetovni dan Zemlje, kot nalašč, da knjigo, ki jo bomo javnosti predstavili v prihodnjem mesecu, napovemo", je povedal eden izmed 3 urednikov knjige, prof. dr. Davorin Tome. Knjiga obsega 142 strani, besedilo je pisalo 27 avtorjev, fotografije je prispevalo 50 fotografov, napisana je v slovenskem in angleškem jeziku.

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so na Dan Zemlje napovedali tudi mednarodni znanstveni posvet (okvirni program je priloga), ki ga bodo v septembru organizirali skupaj z Odborom za podnebne spremembe Predsednika republike Boruta Pahorja, ki je tudi častni pokrovitelj dogodkov ob 60-letnici Nacionalnega inštituta za biologijo.