STAznanost
Knjige

Države afriškega islama

S knjigo Države afriškega islama avtor končuje nekaj desetletij dolgo znanstveno, strokovno in potovalno analizo 54 držav z večinskim muslimanskim prebivalstvom, ki temelji tudi na bivanju v najnevarnejših državah sveta kot so Afganistan, Irak, Sirija ter na empiričnih zapisih iz prve roke o teh posebnih državah in tragičnih usodah njihovih prebivalcev.

Danes je islam verjetno že najštevilčnejša religija na svetu oziroma se za prevladu bojuje s krščansko vero v prvi vrsti v Afriki. V Južni Ameriki in Evropi ostaja prevlada krščanstva. Islam pa je dohitel ali prehitel krščanstvo zaradi svoje prevlade v Aziji, kjer živi v Indoneziji, Bangladešu, Pakistanu in Indiji skoraj milijarda muslimanov. To celino in značilnosti azijskih muslimanskih držav je avtor izčrpno obdelal v dveh izdatnih knjigah z naslovom Države azijskega islama.

Zadnji blok muslimanskih držav, predstavljenih v tej knjigi, obsega 20 držav Afrike, kjer avtor vključi vse države afriškega severa oziroma Sahare: Egipt, Tunizijo, Libijo, Maroko, Alžirijo, Sahravi ali Zahodno Saharo, vse države Sahela kot so Mali, Mavretanija, Čad, Niger, Nigerija, Senegal, Gambija itd., pa tudi obe državi Afriškega roga, Džibuti in Somalijo. Izbruh pandemije Covida 19 je je prekinil nekaj avtorjevih obiskov teh držav, zadnjo analizo na terenu je decembra 2019 izvedel v Alžiriji, kjer je spremljal nemire po uspešni odstavitvi "večnega predsednika" Bouterflike. Je pa v knjigo vključil tudi prodiranje te svetovne tragedije v afriške države in njihovo nemoč v tej bitki.

Relativno največ pozornosti avtor nameni najboj razviti afriški regiji, Severni Afriki. Tu sta največja afriška država Alžirija in najštevilčnejša arabska država Egipt, pa Tunizija, v kateri je leta 2011 izbruhnila obetavna "arabska pomlad". Malce spodaj je najmlajša država sveta, krščanski Južni Sudan, ki se je po desetletjih krvave državljanske vojne z muslimanskim Sudanom in po pridobitvi zahodno podprte neodvisnosti znašel v še slabšem položaju.

Podrobneje predstavi tudi dve najrevnejši državi Afriškega roga, Somalijo in Džibuti. Somalija je leglo piratskih napadov na ladje in tankerje, ki plujejo v Perzijski zaliv in proti Daljnemu vzhodu, Džibuti pa je država v velikosti Slovenije, ki je najgosteje na svetu prepletena z vojaškimi oporišči tujih držav.

Z obravnavo afriškega islama s to knjigo avtor zaključi celovit pregled vseh 54 muslimanskih držav sveta.