STAznanost
Knjige

Sveto in smešno. Stripovski esej o hecni plati religije

Kako sta lahko religija in komedija v sorodu, če pa prva svetinje dviga na piedestale, druga pa jih z njih klati? Toda kaj, če like, ki se jim smejimo, obenem tudi častimo v njihovem predrznem kršenju družbenih norm? In ali z dvigom na piedestal boga ne izobčimo iz družbe in ga spremenimo v potencialno tarčo skupnega posmeha? V stripu Sveto in smešno se risar in doktor filozofije Izar Lunaček sprehodi skozi zgodovino tako komedije kot religije in pokaže, da njun spor nemara izvira iz odraščanja pod isto streho. Po poti nam servira kup lokalnih bajk, ki namigujejo, da je pred pohodom mednarodnih monoteizmov mitologija smešne like redno uvrščala v panteone in jih celo postavljala ob bok glavnim božanstvom.

Izar Lunaček (1979) je po študiju slikarstva in filozofije ter doktoratu iz slednje zapustil akademske vode in odtlej podpisal že več kot pol ducata stripovskih knjig, ustanovil lastno strip štacuno in občasno založbo ter pomagal na noge postaviti ljubljanski festival stripa Tinta. S pričujočo buklo se vrača k svojim filozofskim koreninam in v našem prostoru orje ledino v predstavljanju kompleksnih miselnih tem skozi preplet smešnih sličic in jasnih, kratkih stavkov, s čimer dokazuje, da so lahko tudi večplastne reči na moč zabavne za branje.

Če bi radi izpadli smešni, moramo ohraniti resen obraz, medtem ko se bogovi praviloma smejejo zadnji ... Ste še tako prepričani, da veste, kdo je kdo?